Terhesség

Este és hétvégén nem lehet szülni a jászberényi kórházban szeptemberig

A gyermekosztály sem fogad betegeket ezekben az időszakokban.
2023. Július 25.
(Kép forrása: Getty Images)

Szeptember elsejéig nem lehet szülni délután 16 és reggel 8 óra között, illetve hétvégén a jászberényi kórházban, és ekkor a gyermekosztály sem fogad betegeket – írja a Telex a birtokába került dokumentum alapján. A lap kérdésére az Országos Kőrházi Főigazgatóság (Okfő) is megerősítette az ellátási rend ideiglenes átalakítását.

A dokumentum szerint a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház július 20-án értesítette a Nemzeti Népegészségügyi Központot arról, hogy a csecsemő- és gyermekgyógyászati osztályán az ott történt „személyi változások miatt” július 24-től szeptember 1-ig csak hétköznapokon és csak 8-16 óra között tud ellátást nyújtani. Emiatt a szülészet sem tud ezen az időponton kívül működni.

Az NNK határozata szerint ezért szeptember elsejéig 16 óra után másnap reggel 8-ig, illetve a hétvégén más kórházak látják el a betegeket, a betegek elhelyezését pedig az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) koordinálja.

A szülészeti ellátást este és hétvégén a szolnoki Hetényi Géza Kórház, a ceglédi Toldy Ferenc Kórház, a hatvani Albert Schweitzer Kórház vagy a kistarcsai Flór Ferenc Kórház látja el, a környékbeli települések elhelyezkedésétől függően. Míg a csecsemő- és gyermekgyógyászati ellátást ügyeleti időben a szolnoki, a ceglédi vagy a kistarcsai kórház veszi át.

A tájékoztatás azóta kikerült a jászberényi kórház oldalára is.

Ahogy arról a Gyerekszoba.hu is beszámolt, korábban a mosonmagyaróvári Karolina Kórházban is hasonló intézkedést vezettek be: ott március elsejétől pénteken délután 4 órától hétfő reggel 8-ig nem lehetett szülni.