Terhesség

Ez az oka a terhesség alatti fokozott izzadásnak

A terhesség alatt nem csak nyáron lehet fokozott izzadást tapasztalni, és időnként akár hőhullámokkal is küszködhet a kismama. De mi lehet az oka annak, hogy a szokásosnál jobban verejtékezel ezekben a várandósság hónapjaiban?
2022. Június 03.
Ez az oka a terhesség alatti fokozott izzadásnak (Fotó: Getty Images)

A whattoexpect.com szerint a fokozott izzadás a normális tünet a terhesség során. Amennyiben a várandósság előtt is izzadós voltál, vagy ha a menstruációt megelőzően tapasztaltál fokozottabb izzadást nap közben és éjszaka, akkor valószínűleg a terhesség során is számíthatsz erre a tünetre.

A portál szerint fokozott lehet az izzadás az első és a harmadik trimeszterekben, és a szülés után is  minden olyan időszakban, amikor extrémebb mértékű hormonális kilengéseket lehet tapasztalni.

Mi okozza az erősebb izzadást?

Ahogy számos furcsa és kellemetlen terhességi tünetért, úgy a fokozott izzadásért is a terhességi hormonokat lehet okolni. Azok a hormonális eltolódások, amelyek a petesejt megtermékenyülése után bekövetkeznek, megzavarják a hipotalamuszt, az agynak azt a területét, amely segít szabályozni a testhőmérsékletet – így még akkor is úgy érezheted, hogy meleged van, ha kint csak 20-21 °C van. Ez pedig beindítja az izzadási reflexet, aminek az a feladata, hogy lehűtse a testet, amikor valóban meleg a hőmérséklet.

Az egyéb lehetséges okok közé sorolható a magasabb BMI (testtömeg-index) is, és a terhesség során a testhőmérséklet is emelkedhet egy kicsit.

A medicalnewstoday.com cikke szerint a terhesség 12. hetében éri el az alaptesthőmérséklet a csúcsát, 35,6-37,5 °C közötti értéken, és a 33. hét után éri el a legalacsonyabb pontját, nagyjából 35,3-37,3°C között.

A werywellfamily.com továbbá említi a fokozott vérkeringést is, amitől szintén fokozottan meleged lehet, és a magasabb fokozaton működő anyagcserét is. A terhesség alatt a szervezet keményebben dolgozik, és több kalóriát éget el, ami több hőt is termel.

A terhesség alatt észreveheted, hogy a szokásosnál jobban izzadsz fizikai aktivitáskor – például amikor sportolsz, takarítasz, sétálsz, vagy bármilyen olyan tevékenységet végzel, ami megterheli a szervezetedet. Bizonyos ételek és italok, mint a fűszeres ételek vagy a koffein szintén kiválthatnak fokozott izzadást.

Az izzadás egy természetes válasz a stresszre és az idegességre, így túlzott izzadást tapasztalhatsz akkor is, ha a várandósság alatt szorongsz, vagy hangulatingadozást tapasztalsz.

Az egyéb okok között érdemes megemlíteni, hogy bizonyos betegségek, így a megfázás, az influenza okozta láz miatt is emelkedhet a testhőmérséklet, ami fokozhatja az izzadást, és akár egyes gyógyszerek mellékhatása is lehet ez a tünet. A terhesség alatt a pajzsmirigy aktivitása is normál módon fokozódik a portál szerint, ami emelkedett testhőmérsékletet és fokozott izzadást okozhat. A pajzsmirigy-túlműködés azonban meghaladja a normálisnak tekintett értéket.

Meddig tart a fokozott izzadás?

Valószínűleg a szülés előtt és után is fokozottan meleged lesz, de ahogy a hormonszintek elkezdenek visszarendeződni, és a hormonok ismét szabályozni kezdik egymást, fokozatosan enyhül az izzadás is. A whattoexpect.com szerint ez feltehetőleg akkor lesz, amikor a szülés után néhány hónappal ismét elkezdődik a peteérés folyamata.

Forrás: whattoexpect.comverywellfamily.com