Terhesség

Ezért izzadunk annyira a terhesség alatt

A terhesség alatti izzadás gyakori és az esetek döntő többségében ártalmatlan. A túlzott izzadás azonban esetenként a terhességtől független tünet, amellyel foglalkozni kell.
2022. Október 04.
Terhes kismama a hasát fogja

A terhesség alatti izzadás gyakori kellemetlen jelenség, amit a hormonális ingadozások, és a megnövekedett vérmennyiség okoz, de számos és más tényező is hozzájárulhat.

Izzadás és éjszakai izzadás okai

A terhesség alatt a testhőmérséklet enyhén megemelkedik. A hormonális változások, a megnövekedett vérmennyiség és a súlygyarapodás mind hozzájárulnak ehhez a kis emelkedéshez.

Az izzadás lehűti a szervezetet és megakadályozza a túlmelegedést, ami veszélyes lehet rád és a babára nézve. Ezen kívül a hormonális változások arra késztethetik a hipotalamuszt, hogy érzékelve a szervezet hőmérsékletét, izzadással ellensúlyozza a felmelegedést.

A terhesség alatti izzadás gyakori és az esetek döntő többségében ártalmatlan. A valóban túlzott izzadás azonban esetenként a terhességtől független tünet. Lássuk, azokat az eseteket, amelyek oka maga a terhesség vagy a környezeti tényezők, és azokat is, amelyeknek nem feltétlenül a várandósság a kiváltó oka.

Hormonok

A terhesség alatt változó hormonszintek felelősek számos terhességi tünetért és kellemetlenségért, köztük a testhőmérséklet enyhe emelkedéséért és az ebből eredő izzadás fokozódásáért.

Fokozott vérkeringés

A terhesség alatt több vér kering a szervezetben, ami miatt meleged lehet. Valójában a harmadik trimeszter elejére a vérmennyiséged majdnem 50%-kal megnő.

Anyagcsere

Több kalóriát égetsz el és több hőt termelsz, amikor várandós vagy, mivel a tested keményebben dolgozik. Szó szerint kettőért dolgozol – a tested fenntartásáért és az új élet növekedéséért.

Súlygyarapodás

Több erőfeszítést igényelhet a mozgás, ha több súlyt hordozol, különösen a harmadik trimeszterben, és ez a többlet erőfeszítés több hőt termel. Ráadásul a növekvő magzat és az egyre nagyobb hasad miatt a test súlypontja áthelyeződik, ami megnehezítheti az egyensúly megtartását.

Időjárás

Izzadást válthat ki természetesen, ha nyáron vagy terhes, ahogy az is, ha forró, párás az idő.

Fizikai aktivitás

Amikor terhes vagy, a szokásosnál jobban izzadhatsz, amikor sportolsz, takarítasz, sétálsz, vagy bármilyen, a testedet megterhelő tevékenységben veszel részt.

Szorongás

Az izzadás természetes reakció a stresszre és az idegességre. Ennek következtében előfordulhat, hogy terhesség alatt túlzott izzadást tapasztalsz, ha szorongsz vagy hangulatingadozással küzdesz. Ez összefügghet a terhességgel, azzal, hogy aggódsz az új helyzet miatt, a baba miatt, de lehetséges, hogy semmi kapcsolat nincs.

Betegség

A megfázás, influenza vagy a láz szintén növelheti a testhőmérsékletet, ami fokozottabb izzadást okozhat.

Pajzsmirigy túlműködés

A terhesség alatt normálisan megnő a pajzsmirigy aktivitása (válaszul a hormonális változásokra), ami magasabb testhőmérsékletet és izzadás mennyiségét okozhatja. A pajzsmirigy túlműködés azonban meghaladhatja a normálisnak tekinthető mértéket. A pajzsmirigy túlműködése felgyorsíthatja a szívverést, és túlzott izzadást (a várt emelkedésen túl) és egyéb tüneteket okozhat.

Gyógyszeres kezelés

Az izzadás egyes gyógyszerek mellékhatása is lehet. Ide tartoznak bizonyos hányingert enyhítő gyógyszerek.

Étel és ital

A fűszeres ételek, az alkohol és a koffein mind kiválthatják az izzadást, ezért ezek korlátozása az étrendben segíthet kordában tartani az izzadást. A terhesség alatt egyébként is kerülni kell az alkoholt és kerülni vagy korlátozni kell a koffeint; a fűszeres ételek pedig az izzadás mellett gyomorégést is kiválthatnak.

A fokozott izzadás normális a terhesség alatt és a szülés utáni időszakban. Az első és a harmadik trimeszterben a legjellemzőbb a terhesség alatti és az éjszakai izzadás.

Mivel enyhíthetünk az izzadáson?

 • Igyál sok vizet, hogy hidratált maradj
 • Öltözz könnyű, lélegző ruhába, amely természetes anyagból, például pamutból készült
 • Rétegesen öltözz
 • Naponta fürödj vagy zuhanyozz langyos vízzel
 • Használj izzadásgátlót
 • Kerüld az olyan ételeket és italokat, amelyekről ismert, hogy fokozzák a testhőt és az izzadást
 • Vigyél magaddal egy kézi ventilátort, amikor elmész valahova
 • Mosd meg az arcod hideg vízzel, vagy tegyél a homlokodra hűsítő borogatást
 • Törekedj rá, hogy ne hízz túl sokat, mivel a plusz kilók miatt meleged lehet
 • Ha nyár van, kánikula, akkor ne menj közvetlenül a napra, főleg ne a legmelegebb időszakban, maradj inkább árnyékban. Használj naptejet, kalapot, sapkát. Inkább kora reggel és este sétálj.
 • Az éjszakai izzadás nemcsak kellemetlen, hanem alvásproblémákat is okozhat. Segíthet, ha laza, pamut pizsamát, hálóinget viselsz, pamut ágyneműt, könnyű takarót. Használj ventilátort vagy légkondit, de ha a környezet is fontos számodra, akkor inkább árnyékold a hálószobát. Este szellőztess, amikor már hűvösebb van. Igyál sok folyadékot napközben.

Amikor ne a terhességre fogjuk az izzadást

Az alábbi tünetek esetén, hívd az orvosodat, mert az izzadás mellett a következő jelek nem a terhesség természetes velejárói:

 • Egész tested viszket, de nincsenek kiütéseit
 • Lázas vagy
 • Betegnek érezd magad, rossz a közérzeted, dehidratált vagy
 • Szédülsz vagy ájulás környékez
 • Az izzadás a baba születése után hat héttel sem szűnik meg.

Kép: Getty Images

Forrás: verywellfamily.com