Terhesség

Ezért vigyázz az alkoholmentes sörrel is a terhesség alatt

Alkoholt tilos inni, miközben várandós vagy. De mi a helyzet az alkoholmentes sörrel?
2023. Május 12.
Terhes nő sörrel
Van, aki terhesen is kívánja (Fotó: Getty Images)

Sokan szeretik a sört, jéghidegen. Terhesen az ember lánya nem is gondolhat ilyesmire, legfeljebb az alkoholmentes változatra, amelyeket általában úgy készítenek, hogy eltávolítják az alkoholt a normál sörből.

Egy San Antonio-i nőgyógyász, Marra Francis szerint azonban ezek az sörök akár 0,5 térfogatszázalék alkoholt is tartalmazhatnak, tehát érdemes vigyázni velük.

Kevés kutatás van, amely vizsgálta, hogy az alkoholmentes sörben nyomokban lévő alkohol károsíthatja-e születendő babát. Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium (ACOG) azonban azt állítja, hogy a terhesség alatti alkoholfogyasztás nem tekinthető biztonságosnak, mivel viselkedési és tanulási nehézségekkel, születési rendellenességekkel, magzati alkoholspektrum zavarokkal (FASD) és egyéb kockázatokkal hozható összefüggésbe.

Egyes tanulmányok arra a következtetésre jutottak, hogy a terhesség korai szakaszában az enyhe alkoholfogyasztásnak nincs negatív hatása. De van egy homályos határvonal a “enyhe” és a “mérsékelt” ivás között, és egyszerűen nincsenek iránymutatások arra vonatkozóan, hogy mennyi alkohol a megfelelő. Ennek eredményeként a legtöbb szakértő ragaszkodik ahhoz a szabályhoz, hogy semmilyen mennyiségű alkoholt nem szabad biztonságosnak tekinteni a terhesség ideje alatt.

Bár az alkoholmentesnek hirdetett sörben előforduló 0,5 térfogatszázalékos alkohol jelentéktelen mennyiségnek tűnik, sajnos nem lehet mindig megbízni a címkében, mert van esély arra, hogy valóban több alkohol van, mint amennyit hirdetnek.

Ha mindenképp innál egy alkoholmentes sört, mialatt várandós vagy, mindenképpen beszélj az orvosoddal. Ő, ismerve az egészségügyi állapotodat, eldöntheti, hogy javasolja-e vagy sem!

Ne felejtsd, hogy a szülés után is mértékletesen fogyassz alkoholt, anyatejes táplálás esetén pedig a szoptatás végéig lehetőleg ne igyál szeszt!