Terhesség

Fokozhatják a koraszülés esélyét a szénsavas üdítők

Dán kutatók szerint napi egy vagy több édesítőszert tartalmazó, szénsavas üdítőital megnöveli a koraszülés valószínűségét, ám az ok-okozati összefüggés igazolása még várat magára.
2010. Október 14.

Közel 60 ezer dán nő üdítőfogyasztási szokásait vizsgálták 1996 és 2002 között. A vizsgálatban a nőket több csoportra osztották aszerint, hogy milyen típusú üdítőből mennyit fogyasztottak.

A kutatók nem tapasztaltak összefüggést a koraszülés és a cukorral édesített üdítők fogyasztása között. Ám azok, akik négy vagy több diétás, szénsavas üdítőt ittak naponta 78 százalékkal gyakrabban szültek meg idő előtt, mint azok, akik nem isznak üdítőt.

Azok, akik mesterségesen édesített, de szénsavmentes üdítőből fogyasztottak ugyanennyit, 29 százalékkal gyakrabban szültek meg idő előtt. Az egy vagy több szénsavas üdítőt fogyasztók között 38 százalékkal volt nagyobb a koraszülés valószínűsége.

Nem ismert, hogy az üdítők fogyasztása, különösen a diétás változatoké, miért emeli a koraszülés gyakoriságát. A kutatók feltételezik a terhességi magas vérnyomással való kapcsolatát, hiszen korábbi kutatások összefüggésbe hozták az üdítőitalok fogyasztását a magas vérnyomás betegség kialakulásával. Beth Hubrich dietetikus meg van arról győződve, hogy indokolatlanul ijesztgetik az édesanyákat, hiszen a tudományos irodalomban rengeteg közlemény foglalkozik azzal, hogy a terhesek is fogyaszthatnak édesítőszereket.

A terhes kismamák számára az a legjobb, ha vizet, gyümölcsleveket vagy tejet isznak. Dr. Alan R. Fleischman, a March of Dimes orvosigazgatója szerint “a terhes kismamáknak nagyon okosan kell étkezniük, oda kell arra figyelniük, hogy amit megesznek, az egészséges legyen. A mesterséges édesítőszerek a legtöbb egészséges ételeket tartalmazó listán nem szerepelnek”.

Tanácsos ezen italokat terhességünk során is mértékkel fogyasztani. Fontos, hogy terhesgondozó orvosunkkal átbeszéljük, mekkora esélyünk van koraszülésre, és azt is tudnunk kell, hogy melyek a koraszülés jelei és tünetei. A kutatás eredményéről online számoltak be, nyomtatásban szeptemberben fog megjelenni az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban.

Forrás: Medipress