Terhesség

Gátmetszés: mikor lehet szükség rá?

Az 1900-as évek elején terjedt el, hogy a baba fejének kibújása előtti pillanatban a hüvelybemenet és a végbél között egy metszést ejt az újszülöttet világra segítő orvos vagy szülésznő. Mikor van szükség erre a beavatkozásra?
2015. Április 07.

A szülés nagy igénybevétel a szervezetnek

A terhesség ideje alatt elsősorban a baba aktuális állapota, a szülésre való testi és lelki felkészülés foglalkoztatja a kismamákat, de gyakori kérdésként az is felmerül, mennyire sérülnek majd az intim részek a baba világra jövetelekor. Szükség lesz-e majd arra a néhány centiméteres metszésre, amely a gát, azaz a hüvelybemenet és a végbél közötti szakaszt érinti? Erre biztos választ csak a szülés utolsó szakaszában, a baba fejének kibújása előtt adhat az orvos.

Ha túl szűk a kijárat

Amikor megindul a szülés, a méh nyílása, a méhszáj kitágul: ez teszi lehetővé, hogy a baba feje előrecsússzon a hüvelyben, ebben az izmos falú csőben. A hüvely akkorára nyúlik, hogy befogadhassa a baba fejét és vállát, miközben a méhösszehúzódások folyamatosan nyomják kifelé a babát. Előfordul, hogy túl szűk ahhoz a hüvelybemenet, hogy a baba annak szakadása nélkül születhessen meg. Ha fennáll ennek a lehetősége, gátmetszést végez a szülést levezető szakember, hogy kitágítsa a hüvelybemenetet: ez azért fontos, hogy nehogy elszakadjon a hüvely a baba megszületéskor.A gátmetszést – ha lehetőség van rá – helyi érzéstelenítéssel végzik, de általában nincs erre szükség, mert a terület a rá nehezedő nyomás miatt teljesen érzéketlen – ilyenkor domborodik elő a gát.Amikor megtörténik a gátmetszés, akadálymentessé válik a baba útja: világra jön. A gátmetszés tehát felgyorsítja a szülés utolsó fázisát: ha nem történne meg a néhány centis vágás, tovább tartana, amíg a baba megszületne.

Szülés után: hogyan kezeljük a sebet?

A szülést követően a néhány centis metszést összeöltik, ez segíti a seb gyógyulását. Itt kell azonban megjegyezni, hogy a gátmetszés némileg meghosszabbíthatja a kismama felépülését, s ahhoz, hogy a sebnek semmilyen szövődménye ne legyen – ez is előfordulhat – beszéljük meg orvosunkkal, hogyan ápoljuk a néhány napig érzékeny, duzzadt területet.Ebben az időszakban fájdalmas az ülés, de könnyebbé tehetjük a gyógyulást, ha odafigyelünk néhány dologra.

  • Fontos, hogy tisztán tartsuk a területet: ez a székelés utáni langyos vizes lemosásra és az intim betétek gyakori cseréjére is vonatkozik.
  • Viseljünk puha, pamutból készült alsóneműt: ez nem csak kényelmesebb, de egészségesebb is.
  • A borogatás is jót tehet a sebnek: van, akinek a hideg, de olyan kismama is van, akinek a meleg esik jobban. Egy egyszerű ötlet a fájdalomcsillapításra: vízzel töltsünk fel egy gumikesztyűt, majd kössük el, és vágjuk le az ujjakat, végül tegyük a kis tömlőt a fagyasztóba. Ha megfagyott a víz, a jégtömlőt – pelenkába csavarva – tegyük a gátsebre. Ez nem csupán a kellemtelen érzést, hanem a gyulladást is csillapítja.
  • Ilyenkor se feledkezzünk el a folyadékfogyasztásról: ha sokat iszunk, híg lesz a vizelet, s ez nem csípi a duzzadt, gyulladt területet.

Ez is érdekelhet: