Terhesség

Gyakori pisilés

Várandósság alatt a magzat súlya nyomást gyakorol a hólyagra, ezért gyakran kell üríteni, de előfordulhat, hogy még ez sem hoz megkönnyebbülést.
2007. Szeptember 06.

A folyamatos nyomás szinte állandó ingert okoz. Ez kellemetlen ugyan, egészségügyi problémát azonban nem jelent. Fontos, hogy megkülönböztessük a tünetet a hólyaggyulladástól. A vizelet pangása és a gyér vérellátás miatt ez is gyakoribb a várandósság alatt (a kismamák nyolc-tíz százalékánál előfordul).

A pisiléssel járó fájdalmas, csípős érzés figyelmeztető jel: forduljunk orvoshoz! Ha a vizeletvizsgálatból kiderül, hogy valóban kórokozók szaporodtak el a húgyutakban, az orvos antibiotikumot rendel. Előfordulhat, hogy nem jelentkeznek tünetek, de a várandósság során végzett vizeletvizsgálat kimutat kisebb mennyiségű baktériumot. Ilyen esetekben nagyobb valószínűséggel alakul ki fertőzés, hiszen a kórokozók rendkívül gyorsan szaporodnak. Bár a gyógyszeres kezelés hatására gyorsan megszűnik a fájdalom, ne hagyjuk abba az orvosság szedését! A betegség könnyen kiújulhat.

Könnyebben megszabadulhatunk a kellemetlen tünetektől, ha bőségesen (napi három liter körül) fogyasztunk zsurlóból és medveszőlőből főzött híg teát. Ha nem sikerül megszabadulni a kórokozóktól, a fertőzés a vesemedencére is ráhúzódhat. Ez károsan befolyásolhatja a lepény fejlődését és a magzat növekedését.

Forrás: Kismama magazin