Terhesség

Ha 30 után vállal gyereket a nő, kevésbé csökken a fizetése

Egy friss kutatás szerint érdemes az első gyerekkel a 30. születésnapig várni, ha szeretnénk az anyasággal járó bevételcsökkenést minimalizálni.
2016. Április 21.

A Washingtoni Egyetem friss kutatása szerint kevésbé csökken azoknak a nőknek a fizetése gyerekvállalás után, akik 30 fölött lesznek anyák. A leginkább azok számítanak veszélyeztetettnek ebből a szempontból, akik diplomával nem rendelkeznek, és 25 éves koruk előtt szültek először.

„Korábban már több kutatás is vizsgálta azt, hogy hogyan csökken a nők bére szülés után. A mi felmérésünk azonban az első, ami azzal foglalkozik, hogy melyek a leginkább veszélyeztetett csoportok, és kiknek az esetében a legcsekélyebb a bérkülönbség” – mondja a kutatást vezető Man Yee (Mallory) Leung, a Washintoni Egyetem munkatársa.

A kutatócsoport 1,6 millió, 25 és 60 közötti dán nő bevételének változásait vizsgálta 1995 és 2009 között. Arra voltak kíváncsiak, hogy miként változott a nő keresete annak függvényében, hogy hány évesen szült először. Dánia a hasonló kutatások aranybányája, mivel a kormány a lakosság 100 százalékának szociális, gazdasági és egészségügyi adatait dokumentálja.

A gyerekek nem ölik meg a karriert, de minél korábban érkeznek, annál inkább megsínyli a dolgot a nő bére. Egyértelmű, hogy érdemes várni már csak ezért is a családalapítással. A 25 éves kor előtt szülő nők átlagosan 2-2,5 évnyi keresetüket veszítik el, a 28 előtt gyereket vállalok pedig konzisztensen kevesebbet fognak keresni egész életükben” – állapítja meg a szakember.

Érdekesség, hogy a 31 éves kor fölött gyereket vállaló, diplomás nők átlagosan többet keresnek egész életükben, mint a gyermektelen nők.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Anyaság különböző életkorokban
  • Az idősebb anyák gyerekei jobban teljesítenek
  • Családtervezés pszichológiai szempontból
  • A folyamatos munka bűntudatba kergeti az anyákat
  • Forrás: Medipress