Terhesség

Hatással van a magzatra, hogy mit érez az anya

Régóta tudjuk, hogy az, hogy mit eszünk és mit iszunk a terhesség alatt kihat a magzat fejlődésére. De mi a helyzet az érzelmekkel?
2018. Március 02.
Hatással van a magzatra, hogy mit érez az anya

Az Association for Psychological Sciences  arra hívja fel a figyelmet, hogy már a hathetes embrióra is hatással vannak az anya érzelmei. És ez még nem minden. Az, hogy az anya hogy érzi magát befolyásolhatja azt is, ahogy a magzat a saját életére tekint. Azt az attitűdöt alakíthatja, ahogyan viszonyul a világhoz.

Ha stresszes vagy a terhességed alatt

Bizonyos mértékben mindenki stresszel a terhessége során és rendben is van. Ez még nem hosszú távon negatívan befolyásolni a magzatot és születendő gyermeket.

Ha azonban a stressz és a szorongás állandósul, depresszió kíséri végig a terhességet, akkor sokkal nagyobb az esély arra, hogy a baba is szorongó lesz. Amikor szorongsz, akkor a tested stressz hormont termel. És persze azt gondolod, hogy az érzelmeid nem jutnak el a magzathoz, de bizony ezek a stressz hormonok képesek átjutni a placentán. Ha a magzat folyamatosan ki van téve ezeknek a stressz hormonoknak, akkor bizony stresszessé válhat ő maga is.

Ha depressziós vagy a terhesség alatt

Egészségügyi tanulmányok hívják fel arra a figyelmet, hogy a terhesség alatti depresszió legalább annyira gyakori jelenség, mint a szülés utáni depresszió. Ez tény és érdemes komolyan venni. A terhes nők csaknem 10 százaléka szenved depresszióban a várandósság során.

A depressziós anyák csecsemői körülbelül másfélszer nagyobb valószínűséggel lesznek depressziósak és 18 éves korukra más érzelmi nehézségek is jellemzik őket, mint pl. az agresszió.

A depresszió a magzat fejlődésére is hatással van: ha az anya terhesség alatti és utáni állapota megegyezik, akkor a magzat és a baba fejlődésére ez nincs negatív hatással. Ha viszont az anya érzelmei változnak, depressziós a terhesség alatt, de utána nem vagy éppen fordítva, akkor az bizony a baba fejlődésére hatással van.

Ha nem vágysz a babára a terhességed alatt

Ha haraggal gondolsz a benne fejlődő magzatra, az bizony hatással lesz rá. Tanulmányok bizonyították, hogy azok a gyerekek, akiket nem vártak, sőt inkább elutasítottak, nem kötődtek hozzájuk a terhesség során, később sokkal nagyobb valószínűséggel küzdöttek érzelmi problémákkal.

Ha néha nem érzed jól magad a bőrödben a terhességed alatt

Akkor te vagy az az anya, ki teljesen átlagosan működik. A kilenc hónap nem folyamatos rózsaszínű lebegés, teljesen természetes, ha vannak napok, amikor nem érzed jól magad. Az alkalmanként jelentkező stressz vagy szomorúság semmilyen tartós hatást nem gyakorol a babára.

Egy szóval, ha néha rád tör a szomorúság vagy a stressz, akkor nincs semmi baj, ezen nem kell külön aggódnod. Ha viszont tartósan áll fenn, figyeld a tüneteket és mert segítséget kérni!

(VIA)

Kapcsolódó cikkeink a témában: