Terhesség

Hogyan lehet megbirkózni a terhességi vészes hányással?

A hyperemesis gravidarum (HG) nem egyszerűen reggeli rosszullét, hanem súlyos állapot, az egész napra jellemző, és sokszor a terhesség végéig fennmarad.
2023. Március 16.
Nő hányingerrel küzd
Kép: Getty Images

A hyperemesis gravidarum vagy más néven terhességi vészes hányás a várandósságok 1-3%-át érinti. Akkor került be igazán a köztudatba, amikor Katalin hercegnőről kiderült, hogy mindhárom terhessége alatt ettől szenvedett. A HG nem egyszerűen reggeli rosszullét, ami néhány hétig tart (bár az esetek 80 százalékában a terhesség 20. hete körül elmúlik), hanem súlyos állapot, súlyvesztés, kiszáradás jellemzi, napi akár 40 hányás és az ájulások sem ritkák. Gyakori, hogy a kismama kórházi ellátásra, infúziós kezelésre szorul. Nemcsak az anyára, hanem a magzatra is veszélyes lehet, hiszen ő sem tud megfelelő tápanyaghoz jutni. Egyelőre nem ismert a hyperemesis gravidarum kiváltó oka.

Hogyan birkózzunk meg vele?

A mother.ly-n egy édesanya számolt be arról, hogy ötödik terhességénél jelentkezett a hyperemesis gravidarum, addig hírből sem hallott róla. Neki a következő élelmiszerek segítettek:

Kis adagok, falatkák a nap folyamán, valódi nagy étkezések helyett

  • Pirítós, keksz, rizskeksz
  • Levesek
  • Jégkrém
  • Friss zöldségek és humusz
  • Görögdinnye
  • Almaszósz
  • Joghurt

Fontosnak tartja továbbá, hogy segítség nélkül nagyon nehéz helyzetben lett volna, a férje, a családja, barátok valódi támaszt jelentettek. Hagyták sírni, megértők voltak, mindig meghallgatták és sok feladatot átvettek tőle. Az éppen HG-mal küzdő kismamáknak pedig annyit üzen, hogy el fog múlni és azt tanácsolja – neki ez segített – , hogy mindig csak az adott napra koncentráljanak.

Forrás: mother.ly