Terhesség

Így csökkentheti a rágózás a koraszülés kockázatát

Egy tanulmány szerint a cukormentes rágógumi csökkenti a koraszülés kockázatát. A vizsgálat szerint azoknál a nőknél, akik naponta legalább kétszer rágtak cukormentes rágógumit, 25%-kal kisebb volt az esélye a koraszülésnek.
2022. Március 09.
A rágógumizás csökkenti a koraszülés kockázatát (fotó: Getty Images)

Az eredményeket a múlt hónapban mutatták be a Society for Maternal-Fetal Medicine (SMFM) éves találkozóján. Az orvosok szerint a terhesség során fellépő fogínybetegség okozta gyulladás összefüggésbe hozható a koraszüléssel – írja a Newsweek nyomán a romper.com.

A kutatást Malawiban végezték, azért itt, mert ebben az országban különösen magas az aránya a koraszüléseknek.

A cukormentes rágógumi xilitet tartalmaz, ami a cukrot helyettesíti. A xilit a baktériumok, a szuvasodás és a gyulladás csökkentése révén javíthatja a szájhigiéniát egészségét. A tanulmány vezető szerzője, Kjersti Aagaard elmondta, hogy a xilitet tartalmazó rágógumi használata, a terhesség 20. hete előtt csökkentette a koraszülések számát, különösen a 34-37. hét közötti úgy nevezett késői koraszüléseket. A rágózás jótékonyan befolyásolta a születési súlyt is: egyharmaddal kevesebb alacsony születési súlyú baba jött a világra.

A kutatók a világ más részein, köztük az Egyesült Államokban is terveznek hasonló vizsgálatokat végezni.

“Valódi tudományos eredmények állnak a xilit rágógumi választása mögött a szájhigiénia javítása érdekében, és a mi eredményeink izgalmasak abból a szempontból is, hogy ez milyen hatással van a koraszülés megelőzésében” – mondta Aagaard. Hozzátette, hogy a xilitet tartalmazó rágógumi használata a terhesség előtt vagy a kora terhesség időszakában javította a szájhigiénét a terhesség alatt, ami “szoros összefüggésben állt a koraszülés és az alacsony születési súly általunk megfigyelt csökkenésével Malawiban. Ez illeszkedik ahhoz az eddig már ismert tényhez, miszerint a szájüregi egészség és a koraszülés között van összefüggés.

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint 15 millió csecsemő születik koraszülöttként.