Terhesség

Kellemetlen szagú vizelet a terhesség alatt – Mi okozhatja?

A vizelet szagának megváltozása, erősebbé, kellemetlenebbé válása a terhesség alatt gyakori probléma, melynek hátterében számos ok állhat. Kell-e ezek miatt aggódni?
2018. Április 07.
A kellemetlen szagú vizelet húgyúti fertőzésre is utalhat

A vizelet szagát számos dolog befolyásolhatja, például, hogy mit eszünk vagy iszunk, milyen étrend-kiegészítőket szedünk, vagy van-e valamilyen fertőzésünk. A terhesség alatt is megváltozhat, erősebbé és kellemetlenebbé válhat a vizelet, illetve a hüvelyváladék szaga. Mi minden okozhatja ezt a változást? Mikor kell orvoshoz fordulni?

Érzékenyebb szaglás

Gyakran nem is a hüvelyi vagy húgyúti problémák okozzák, hogy kellemetlenebbnek érezzük a vizelet szagát, hanem egyszerűen az, hogy érzékenyebbé válik a szaglásunk, és könnyebben “észrevesszük” még a minimális eltéréseket is. A szakemberek szerint a kifinomultabb szaglásnak az anyát, illetve a magzatot védő szerepe van, hiszen így a kismamák könnyebben felismerhetik például a romlott ételeket. Az érzékenyebb szaglás általában a várandósság első három hónapjára jellemző.

Étrendi változások

A terhesség alatt sok nő étrendje megváltozik, például olyan ételeket is fogyaszthatnak, amelyeket egyébként nem szoktak, ez pedig a vizelet szagának megváltozásával járhat együtt. Sokkal erősebb, intenzívebb lehet a vizelet szaga például a spárgától, a kelbimbótól vagy a hagymaféléktől. Ha tehát kellemetlenebb, erősebb a vizelet szaga, először érdemes azt megvizsgálni, milyen ételeket ettél.

Vitaminok és étrend-kiegészítők

A B-vitaminokat, vasat, kalciumot tartalmazó étrend-kiegészítők is okozhatnak változásokat a vizelet szagában, sőt a színében is.

Kiszáradás

Már az enyhe mértékű kiszáradás is a vizelet szagának erősödésével, a színének sötétebbé válásával járhat együtt. Ennek oka az, hogy a vesék kevesebb folyadékkal “gazdálkodhatnak”, vagyis a kiválasztott vizelet mennyisége csökken, a vizelet koncentráltabbá válik.

Húgyúti fertőzés

A terhes nőknél gyakoriak lehetnek a húgyúti fertőzések (a hölgyek egyébként is hajlamosabbak ezekre a betegségekre), ezek egyik tünete a kellemetlen, erős szagú vizelet. Azonban mást is tapasztalhatunk emellett, például a pisiléskor jelentkező égő, csípő érzést, az alhasi vagy medencetájéki fájdalmakat, vagy éppen azt, hogy állandóan pisilni kell. Húgyúti fertőzés gyanújával mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert az akár a növekvő magzatra is hatással lehet!

Megelőzhetőek a rossz szagok?

A megfelelő testápolás, a rendszeres tisztálkodás, a kényelmes, jól szellőző fehérnemű nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy az intim tájék ne legyen kellemetlen szagú. Emellett nagyon fontos, hogy ha pisilned kell, akkor ne “tartogasd”, hanem menj minél gyorsabban vécére! Ez ugyanis fontos ahhoz is, hogy a húgyúti fertőzések rizikóját csökkentsd. Arra is ügyelj, hogy eleget igyál!

(via)

Ezt is érdemes elolvasni: