Terhesség

Ha ennyi vizet iszol, elkerülhet a húgyúti fertőzés

Egy friss kutatás szerint azoknál a nőknél, akik naponta másfél liter vizet megisznak, felére csökken a húgyúti fertőzés kialakulásának kockázata, ami amúgy sok felnőtt nő életét keseríti meg.
2017. Október 27.

1,5 liter víz kell, hogy csökkenthessük a húgyúti fertőzés kockázatát

A húgyúti fertőzés gyakran a védekezés nélküli együttlét eredménye, de gyakran jelentkezik olyanoknál is, akik tartós kapcsolatban élnek, illetve védekeznek az együttlét során. A Miami Egyetem Orvosi Iskolájának szakemberei szerint azonban, aki kellően hidratált, aki elég vizet iszik, azt elkerülheti ez a probléma.

A kutatók a vizsgálat során 140 nőt kísértek figyelemmel, és azt találták, hogy azoknál, akik sok vizet ittak, 3,1 helyett átlagosan csupán 1,6 alkalommal jelentkezett a fertőzés a vizsgálat egy éve alatt, ami 48 százalékos csökkenést jelent, vagyis igen látványos a különbség ahhoz képest, hogy semmi különöset nem kell tenni, csupán vizet inni. Az orvosok egyébként emellett még a szexuális együttlét előtti és utáni pisilést javasolják általában a problémára, valamint természetesen az óvszer használatát az együttlét során, aki a komolyabb fertőzésektől is véd.

A folyadékfogyasztás valószínűleg azért segít, mert a hólyagból távozó baktériumok mennyisége növekszik általa, illetve a vaginából a hólyagba kerülő baktériumok koncentrációja is csökken, amiből az következik, hogy a húgycsövet borító sejtekhez kisebb eséllyel jutnak el, így a fertőzés sem tud kialakulni.

Kapcsolódó cikkek:

Forrás: Medipress