Terhesség

A vízivás így védi a magzatot

Nem csak a kismama hidratáltsága miatt fontos a terhesség alatti megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás.
2023. Szeptember 27.
vizivás terhesen
Kép: Getty Images

Jól tudjuk, hogy a vízfogyasztás befolyásolja a közérzetünket, fontos a fizikai és a mentális egészségünk megőrzésében is akkor is, ha épp nem várunk gyereket. Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiuma (ACOG) szerint akár napi 2,8 liter vízre is szükség lehet, ha várandós vagy.

A vízivás nem csak abban segít, hogy a kismama hidratált és egészséges maradjon, hanem a magzat fejlődését is támogatja. Segíthet csökkenteni az ödémát, a húgyúti fertőzések kockázatát, és az emésztőrendszer működését is befolyásolja. Támogatja a magzat keringését, növekedését, anyagcseréjét, szabályozza a testhőmérsékletét, valamint a vízben oldódó vitaminok felszívódását. Láthatjuk tehát, hogy nemcsak az anyára, hanem a magzatra is kihat mennyi vizet iszik a kismama a terhesség alatt.

Ajánlott napi vízfogyasztás terhesség alatt

Terhesség megnő a folyadékszükséglet, a jelenlegi protokoll napi 8-12 csésze vizet – ez 2-3 liternek felel meg – ajánl, bár ha meleg van, vagy mozog a kismama, akkor még ennél is többre lehet szüksége.

Egy tanulmányban azt találták, hogy a kismamáknak csak körülbelül egyharmada iszik elegendő vizet a terhesség alatt. A megfelelő folyadékpótlás hiánya terhességi komplikációkhoz vezethet, beleértve az alacsony magzatvízszinttől kezdve a koraszülésig.

A nyári hőség vagy akár egy leégés is növeli a dehidratáltság valószínűségét. A leégett bőr miatt a szervezet veszít nedvességéből. Ráadásul, ha egy terhesen nagyon aktív vagy naponta hosszú sétákat teszel, még nagyobb szükség van a koffeinmentes és alacsony vagy cukormentes folyadékokra.

Fontos tényező, hogy mennyi vizet veszít a szervezet a testmozgás, a hőhatás, az izzadás, a munka miatt. Ökölszabály a vizelet színe: ha halványsárga, az jól hidratáltságra utal. Ha sötét színű, akkor növelni kell a folyadékbevitelt.

A nem elegendő víz fogyasztásának kockázatai a terhesség alatt

Számos kockázatot rejt magában, ha a terhesség alatt nem iszunk elég vizet. Például hajlamosít a húgyúti fertőzésekre vagy a székrekedésre. Esetleg idő előtti összehúzódásokat is okozhat.

A terhesség alatti nem elegendő víz fogyasztásának másik kockázata az oligohidramnion, vagyis az alacsony a magzatvízmennyiség.

A kutatások a terhesség alatti krónikus dehidrációt számos más problémával is összefüggésbe hozták. Például a baba születéskori súlyát és hosszát, valamint a fej- és mellkasi kerületét befolyásolhatja.

A dehidratáció emellett émelygést és szédülést is okoz.

A terhesség alatti kiszáradás jelei

Az enyhe dehidratáció jelei közé tartozik a sötétsárga vizelet, fejfájás, száraz száj, álmosság, székrekedés és szédülés.

Ha súlyosan dehidratált vagy, ingerlékeny vagy zavarodott lehetsz, kevés vagy egyáltalán nem termelsz vizeletet, nagyon sötét a vizeleted, beesett a szemed és/vagy fokozott szívverést, szapora légzést és alacsony vérnyomást tapasztalhatsz.

Így fogyassz elegendő vizet

Ha hajlamos vagy megfeledkezni a vízivásról, akkor állíts be riasztást a telefonodon vagy az órádon. Érdemes mindig kulaccsal közlekedni. Gyümölcsök és zöldségek fogyasztása is folyadékbevitelnek számít. Magas víztartalmú zöldségek, gyümölcsök: az uborka, az eper, görög-és sárgadinnye. Vízhajtó hatású azonban a kávé, fekete és zöld tea, spárga – ezeket inkább kerüld vagy csökkentsd.

forrás: parents.com