Terhesség

Két napig nem lehet szülni a Honvédkórházban

A hírek szerint a kórház nem bírta a rohamot.
2023. Augusztus 19.
terhes nő
Illusztráció: Getty

Augusztus 18. 11 óra és augusztus 20. 12 óra között nem fogad szülő nőket a fővárosi Honvédkórház – írja a Telex olvasói levélre hivatkozva.

Az erről szóló, Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ által kiadott határozatot a kórház honlapjára is feltöltötték. Ebben az intézmény orvosigazgatója, dr. Vendrei Gábor mondja le a szülészeti ellátást kapacitáshiányra hivatkozva.

Helyettesítésre az Uzsoki, a Kistarcsai Flór Ferenc és a Váci Jávorszky Ödön Kórházat, illetve a Semmelweis Egyetem Klinikai Központot jelölték ki.

 A Telex érintett olvasója szerint a kapacitáshiány azért keletkezett, mert hirtelen nagyon sokan szültek az intézményben előző nap. Velük például egy aktuális CTG vizsgálat után közölték, hogy vasárnapig biztosan nem lehet ott szülni. „Mi területileg is ide tartozunk, ide jártunk vizsgálatokra, itt dolgozik a gondozó orvosunk is, voltunk szülésfelkészítőn a kórházban, ahol megismerhettük az itteni protokollt (…) Eddig mi teljesen elégedettek voltunk minden hiányossága ellenére is az állami egészségüggyel, de azért így az utolsó pillanatban ezt nagyon felháborítónak tartjuk” – írták.

Azóta az intézmény képviselői magyarázatot is fűztek a közleményhez: „Kórházunk szülészeti osztályán minden feltétel rendelkezésre áll, és teljes személyzettel, összesen 70 ágyon tudjuk fogadni a hozzánk érkező szülő nőket. A tegnapi napon az a helyzet állt elő, hogy a megnövekedett szülésszám miatt – mely magyarázható a szélsőséges időjárási körülményekkel is – az összes szülészeti ágyunk foglalttá vált. Ennek okán és a biztonságos betegellátás érdekében, vasárnap 12 óráig szükségessé vált más intézmények szülészeti osztályára irányítani a pácienseket. Egy komplikációmentesen lezajló szülés esetén, 2-3 napon belül hazabocsájtható az édesanya és az újszülött, emiatt döntöttünk a kétnapos átirányítás kérvényezése mellett, melynek végére vélhetően már rendelkezésre fog állni a szükséges kapacitás.”