Az amerikai énekesnő, színésznő és Taylor Goldsmith zenész 2018-ban házasodott össze, majd 2021 februárjában született első gyermekük, August Harrison. Mandy Moore idén október 21-én hozta világra második gyermekét Oscar „Ozzie” Bennett Goldsmithet.
A színésznő pár nappal a szülés után egy méhlepénykapszulás posztott tett ki Instagram-oldalára, a dobozon ez a felirat szerepelt: „Általad, neked. Töltve a méhlepényeddel és sok szeretettel.” Az énekesnő-színésznő első gyermekénél is elfogyasztotta saját méhlepényét, s mivel akkor nagyon elégedett volt a hatásával, második gyereknél is bevetette.
A méhlepénykapszulák népszerűsége az utóbbi években egyre nő. Ez részben annak is köszönhető, hogy több celeb, ismert személyiség is lelkes híve a készítménynek. Mandy Moore-on kívül Kim Kardashian, Hilary Duff és Nikki Reed is a fogyasztók táborába tartozik – írja a Mother.ly portál.
De miért eszik meg a saját méhlepényüket a kismamák? – vetődik fel teljes joggal a kérdés. A hiedelmek szerint csökkenti a fáradtságot, serkenti a tejtermelést, segíti rendezni a hormonszintet, emeli a vasszintet, támogatja a regenerálódást és a szülési depresszió megelőzését.
Ezeket a pozitív hatásokat azoban nem támasztja alá semmilyen kutatási eredmény
– figyelmeztet az American Journal of Obstetrics&Gynecology szülészeti és nőgyógyászati folyóirat –, a hivatkozott bizonyítékok csak önbevallásos tapasztalatokon alapulnak.
Placentofagia
Így nevezzük a méhlepény bármilyen formában történő elfogyasztását. Van, hogy dehidráció, majd porrá őrlés, tömörítés után kapszulába töltve vagy shake-hez adva fogyasztják el szülés után az anyák saját méhlepényüket. De az is előfordul, hogy megfőzik vagy nyersen turmixolják.
Egy kontrollált, randomizált, kettős-vak vizsgálat nem talált jelentős különbséget a szülés utáni hangulatban, kötődésben, fáradtságban a méhlepénytabletta fogyasztói és a placebót szedő nők között. Egy másik kis tanulmány pedig megállapította, hogy a tabletták szedése nem javítja a vasszintet sem.
Ha bármilyen hangulatjavulást tapasztal a gyermekágyas anya a placenta (méhlepény) fogyasztása után, az csak placebo – állítja Rebecca Dekker, az Evidence Based Birth alapítója. A rendelkezésünkre álló információk alapján a kockázatok meghaladják az előnyöket – hangsúlyozza a szakember.
Milyen veszélyekkel jár a placenta elfogyasztása?
A szerv egyik feladata, hogy megakadályozza egyes toxinok, baktériumok, vírusok eljutását a magzathoz, épp ezért veszélyes kórokozókat, valamint nehézfémeket, például ólmot, kadmiumot és higanyt is rejthet a méhlepény.
A másik probléma a CDC (amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ) szerint, hogy „nincs szabvány a placenta fogyasztási célú feldolgozására.”A készítményeket szakmai szerv kontrollja, irányítása nélkül gyártják, épp ezért fennáll a bakteriális fertőzés veszélye. Volt rá precedens, hogy 5 napos csecsemő került kórházba Streptococcus-fertőzéssel az anya méhlepényfogyasztása miatt.