Terhesség

Meddőség a túl sok stressztől

Szakemberek szerint a túl sok stressz duplájára növeli a nők esélyét a meddőségre, de már napi 20 perc pihentető séta vagy egyéb relaxációs módszer is visszájára fordíthatja a dolgot.
2014. Április 10.

A stressz-hormon szintje és a teherbe esés esélye közötti összefüggést még 2010-ben mutatták ki a tudósok, de a mostani vizsgálat az első, amely azt mondja ki, hogy az érzelmi és mentális feszültség egyaránt meddőséget okozhat.

Az amerikai szakemberek 501 párt kísértek figyelemmel egy éven keresztül, akiknek nyálában megmérték a stressz-szintet jelző alfa-amiláz szintjét és megállapították, hogy azok a nők, akiknél ez a szint magas volt, minden hónapban 29 százalékkal kisebb eséllyel estek teherbe, mint azok, akiknél az alfa-amiláz szint alacsony volt.Egy év próbálkozás után pedig már duplájára nőtt az esélye annak, hogy az előbbi csoportba tartozó nők nem estek teherbe, ami orvosilag már meddő állapotnak tekinthető. Amint azt dr. Courtney Denning-Johnson Lynch, az Ohio Állami Egyetem munkatársa elmondta, általában egy évnyi sikertelen próbálkozás után javasolják azt a pároknak, hogy forduljanak meddőségi szakemberhez, és a mostani kutatás sokat segített annak kiderítésében, hogy a teherbe esés nehézségeinek hátterében igen gyakran a stresszes életkörülmények állnak.

A Human Reproduction című lapban közzétett vizsgálat során olyan 18 és 40 év közötti nőket követtek figyelemmel, akik semmilyen meddőségi problémáról nem tudtak magukkal kapcsolatban, és akik a vizsgálat kezdetekor határozták el, hogy szeretnének gyereket vállalni. A nők nyálát a jelentkezéskor, illetve az azt követő első menstruációs ciklusuk kezdetén ellenőrizték. A szakemberek számára most a legnagyobb kihívást azt jelenti, milyen módszereket javasoljanak a nőknek a stressz csökkentésére. Dr. Lynch úgy vélik, a jóga nagyon sokat segíthet, de már napi 20-30 perc mozgás is meghozhatja a sikert.

Forrás: Medipress