Terhesség

Mennyi színt látsz? Teszteld a szemed!

Mennyire vagy érzékeny a színekre? Ezzel a teszttel most megnézheted!
2022. November 25.
színek
(Kép forrása: Getty Images)

Hogyan érzékeljük a színeket?

Amikor különböző színeket látunk, valójában a látható fény különböző hullámhosszait érzékeljük. A látható fény tartományában minden hullámhossz más színnek felel meg. A vörös árnyalatok a leghosszabb hullámhosszúak, a zöldek a közepesek, és a kékek a legrövidebbek.

A retinában úgynevezett fotoreceptorok találhatók, melyek feldolgozzák – idegi jelekké alakítják – a szemünkbe jutó fényt, hogy érzékelni tudjuk a színeket. A fotoreceptoroknak két típusa van, a csapok és a pálcikák. A csapok felelnek a nappali, normál fényben való látásért, és a színlátást is ezeknek a sejteknek köszönhetjük. A pálcikák érzékelik a különbséget a sötét és a világos között, és ezek felelnek a gyenge fényben történő látásért. A retinában nagyjából 6,4 millió csapsejt és nagyjából 125 millió pálcikasejt található.

Teszteld a színérzékenységed!

Mutatunk egy minmális angoltudást igénylő tesztet, amivel megnézheted, hogy mennyire vagy érzékeny a színekre! A teszt néhány percet vesz igénybe, és itt tudod elérni: Színteszt.

Mikortól látjuk a színeket?

A babák nagyjából 2-4 hónapos koruk között kezdik egyre jobban érzékelni a színeket. Kezdetben a vörös és a zöld árnyalatok között tudnak különbséget tenni. 5 hónapos korukra a babák látják a legtöbb színt. Még mindig nem látják annyira érzékenyen az árnyalatokat, mint a felnőttek, és a látásuk más kulcsfontosságú jellemzői – többek között a mélységérzékelés, a szem-test koordináció vagy a két szem együttes működésének képessége – is még fejlődik ebben az időszakban.

Források: clevelandclinic.org, spie.org, healthline.com