Terhesség

Mi a hegterhesség?

A hegterhesség a méhen kívüli terhesség egy ritka, de súlyos formája, amelyet, ha nem észlelnek idejében, akkor súlyos következményekkel járhat.
2020. Április 06.
Mi a hegterhesség? (fotó: Getty Images)

Normális élettani körülmények között a megtermékenyített petesejt néhány napos vándorlást követően a méh nyálkahártyájába ágyazódik be, és itt fejlődik tovább. Előfordulhat azonban, hogy beágyazódás egy ettől eltérő, kóros helyen következik be. Minden olyan terhességet, amikor a megtermékenyített petesejt nem a méhüregen belül ágyazódik be, méhen kívüli terhességnek nevezünk.

A beágyazódás bekövetkezhet a hasüregnek a belső nemi szerveken kívül eső részein, valamint a belső nemi szervek méhüregen kívüli részein (pl. petevezeték, petefészek). Hegterhesség esetén az előzetes császármetszés hegében alakul ki a beágyazódás.

Császármetszés utáni szövődmények

Császármetszés után nagyobb esély van a különféle szövődmények kialakulására. Ilyen ritka, de súlyos szövődmény lehet a hegterhesség is, amikor előző császármetszéskor létrejött hegbe tapadhat bele a következő terhesség. Az első dokumentált eset, amely hegterhességről számolt be 1978-ból származik a szakirodalom szerint.

A méhen kívüli terhesség általános előfordulási gyakoriságát körülbelül 2 százalék, és ezek 97 százaléka az egyik petevezetékben következik be. A hegterhesség előfordulási gyakorisága a szakirodalom szerint 0,05-0,04 százalék.

A hegterhességgel kapcsolatban a szakemberek arra figyeltek fel, a meddőségi beavatkozások a császármetszésen átesett nők körében megnövelik a hegterhesség kockázatát.

Tünetek

A hegterhesség felismerését nehezíti, hogy a betegség kezdetben tünetmentes, később pedig a jelentkező tünetek (pl. hüvelyi vérzés, hasi fájdalom) nem specifikusak. A betegek akár 40 százaléka tünetmentes maradhat a felismerés előtt.

Diagnózis

Mivel a hegterhességnek nincs specifikus klinikai tünete, így a hüvelyi ultrahang, MRI vizsgálat és az ún. színes Doppler-vizsgálat – ami a méhen kívüli terhességben kialakuló keringési változásokat tudja kimutatni – fontos szerepet kap a diagnózisban.

Súlyos következmények

A hegterhesség egy potenciálisan életveszélyes állapotot jelent, amely -ha nem észlelik időben -olyan súlyos következményekkel járhat, mint a méhrepedés, a csillapíthatatlan erős vérzés, méheltávolítás vagy a várandós nő halála.

Terápia

A hegterhesség esetében gyógyszeres, műtéti terápia, illetve ezek kombinációja jöhet szóba. A műtéti megoldások között a hüvelyi és hasi, köztük endoszkópos műtétes megoldások azok, amelyeket a hegterhesség során alkalmaznak.

A kezelés több tényező figyelembevételével történik. Ilyen tényező a várandósság ideje, a páciens hemodinamikai állapota, a császáros heg repedése vagy ennek hiánya és annak figyelembevétele, hogy a páciens tervez-e a gyermekvállalást a jövőben.

Felhasznált irodalom:

http://semmelweis.hu/mediasarok/2016/06/17/mire-szamitsunk-a-csaszarmetszes-utan/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5911720/?fbclid=IwAR0k8Jt2fXLAbaa3O6QwlZSiGkLJDnKKYfoj7PkW5Vj3wy_0V6UvV2MnSZM

https://www.hilarispublisher.com/open-access/cesarean-scar-pregnancy-diagnosis-and-treatment-2167-1168-3-182.pdf