Terhesség

Császármetszés: furcsa hegérzetek

A császáros heg területén érzékelt furcsa érzések nagyon sokfélék lehetnek. Koncsek Krisztina, gyógytornász, TestSzobrász avatott be bennünket abba, mit érdemes tudni ezekről.
2020. Április 01.

A hazai a szülések 40 százaléka császármetszéssel történik, ám a terhesség során mégsem készítik fel arra a várandós nőket, hogy mi fog velük történni a műtét során és az azt követő regenerációs időszakban. Pedig a császármetszést követő felépülés során – vagy akár évekkel később is – a hegünk körüli furcsa érzetekkel, érzésekkel találkozhatunk, amelyekről nem mindig tudjuk, milyen üzenetet hordoznak.

Fejtsük most meg őket szakértő segítségével

Császáros heg? Nem olyan sima ügy!

A császáros hegünk egy speciális helyzetben jön létre, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni- jelezte már a beszélgetésünk elején Koncsek Krisztina gyógytornász, akit a császáros heg körüli furcsa érzetekről kérdeztem.

A várandósság hónapjai már eleve jelentős változásokat okoznak a testünkben, hiszen az egész alhasi-kismedencei régió átrendeződik, de gyakorlatilag megváltozik a teljes test is, miközben minden folyamatosan nyúlik, feszül és húzódik. Ez azt jelenti, hogy egy kevéssé ideális, jelentősen igénybe vett környezetben fog létrejönni ez a heg.

Emellett nem árt tisztában lenni azzal is, hogy a császáros heg nem csak a látható felszíni vonal a hasunkon, hiszen mire a műtét során az orvos eljut a magzatig, kb. 8-10 réteget kell átvágnia. Szerencsére a szervezetünk nagyon okos, mert a sérülést “felismerve” rögtön elkezdi annak regenerációját.

Miben más a császáros heged, mint azok a szöveteid, amelyek nem szenvedtek sérülést?

Képzeld el, hogy a harisnyádon egyszer csak felszalad egy szem, vagy kilyukad, neked pedig meg kell javítanod- avatott be a heg körüli tudnivalókba egy szemléletes példával Krisztina. A javítás után ez a harisnya már biztosan nem lesz olyan, mint újkorában. Vagyis nem lesz olyan rugalmas, nem fog tudni úgy idomulni hozzád, más lesz a feszülése, húzása, és a varrás helye akár még a bőrödet is zavarhatja. Pont így van ez a császáros heggel, ami más típusú szövet lesz, mint az azt megelőzően ott megtalálható szövetek (pl. kevésbé lesz rugalmas). A hegnek alapvetően az lesz a feladata, hogy az átvágott rétegeket megpróbálja visszaállítani, vagyis, hogy a szöveti folytonossághiányt elkezdje minél gyorsabban rendezni. De milyen furcsa érzések kísérhetik ezt a folyamatot?

Furcsa érzések

A heg területén érzékelt furcsa érzések nagyon sokfélék lehetnek, és ezeknek többféle oka lehet- jelezte Koncsek Krisztina.

Rögtön a műtétet követően egy gyulladásos reakció zajlik, ami a test természetes regenerációs folyamatának része. Az akut fázisban, egy-két napig piros, meleg és duzzadt a heg, ami a heveny szakaszban fájdalommal, melegségérzettel is járhat. Ilyenkor a keringésfokozás miatt lüktető, pulzáló érzést tapasztalhatnak meg az anyukák, ezek azonban olyan élettani folyamatok, amelyek teljesen természetesek -nyugtatott meg mindenkit a szakember.

Amint lezajlik ez a fázis, és elkezdjük használni a testünket (elkezdünk mozogni, vagyis terhelődik a hegünk), a szervezetünk reagálni fog erre. Húzás, feszülés jelentkezik, de másféle furcsa érzések is jelentkezhetnek a heg környékén- tette hozzá a szakember.

A műtét során ugyanis sok, felületes kis bőrideget vágnak át, és előfordulhat, hogy bizonyos érzékelő egységek meg is sérülnek. Ilyenkor azt tapasztalhatjuk, hogy érzéketlen, vagy megváltozott érzékelésű lesz ez a terület.

Minőségi regeneráció

Egy jó hegnek az átépülése akár 1-1,5 év is lehet, vagyis ennyi idő kell a szervezetnek, hogy átépítse vagy kialakítsa az új szerkezetét. Ahhoz, hogy mi magunk is hozzájárulhassunk egy minőségi heg létrehozásához, sok mindent tehetünk. A legfontosabb erény ilyenkor a türelem, vagyis csak finoman és óvatosan kezdjünk el foglalkozni a hegünkkel! – hangsúlyozta a szakember.

A műtétet követően először csak finom érzeteket kell adni ennek a területnek. Óvatosan tegyük rá a kezünket, érintsük meg a heget, akár a kötésen keresztül is! Végezhetünk légzőgyakorlatokat, illetve könnyű, fájdalommentes nyújtózásokat. A legtöbb kórházban legalább egyszer találkozhatunk gyógytornásszal, aki ebben segítségünkre lesz.

A varratszedést követően aztán jöhetnek az intenzívebb simítások és a heg finom megmozgatásai, amelyek elősegítik az egész rendszer feléledését. Fokozatosan növeljük a mozgás mennyiségét, tegyünk nagy sétákat, ha tudunk vegyünk részt szülés utáni mozgásprogramban, ezek mind fontosak a megfelelő heggyógyuláshoz!

Tedd hozzá a magadét!

A mozgások mellett meg kell említeni, hogy az életvitelünkkel is igen jelentősen hozzájárulhatunk a császáros heg minőségi regenerációjához. Krisztina a következő életmódbeli tényezőkre hívta fel a figyelmet:

1. Ügyeljünk a megfelelő folyadék-bevitelre!

Egy kiszáradt szövetet nagyon nehéz újraéleszteni. Gondoljunk csak egy rossz bőrkabátra, ami kiszáradt, összetörik. Pont ilyen tud az emberi szövet is lenni, ezért az elegendő folyadék-bevitel alapvető fontosságú! – tette hozzá a szakértő.

2. Törekedjünk a megfelelő, minőségi táplálkozásra!

3. Fordítsunk elegendő időt a pihenésre is, a regenerációt komoly munka a test számára!

Mi az, amivel biztosan menjünk el orvoshoz?

Vannak olyan állapotok, amelyekkel mindenképpen orvoshoz kell fordulnunk! -figyelmeztetett a szakember. Ilyen például, ha a műtétet követően a korábbi állapothoz képest sokkal vörösebb a seb. Figyelmeztető jel, ha a kezdeti gyógyulás jelei után meleg lesz a seb környéki terület, esetleg elkezd vérezni, váladékozni a seb. Ha mindehhez hidegrázás, láz társul, akkor is haladéktalanul keressük fel orvosunkat!

A későbbiekben is érdemes odafigyelni a hegünkre! Ha nem vagyunk elégedettek a heg állapotával, esetleg az váratlanul panaszokat okoz (pl. néha sajog) de a vizsgálatok semmiféle problémát nem tártak fel, keressünk fel hegkezelésben jártas – jellemzően gyógytornász – szakembert! – javasolta Krisztina.

Mivel egy heg egészen különös panaszokat is okozhat, ezért akár egy teljesen váratlanul felbukkanó mozgatószervrendszeri vagy emésztési probléma esetén is gyanakodhatunk a császáros hegre. Így ezen esetekben is kérjük szakember segítségét!

Szakértőnk

Koncsek Krisztina, gyógytornász, TestSzobrász®

Facebook: https://www.facebook.com/koncsekgyogytornasz

Weboldal: http://koncsekgyogytornasz.hu/