Terhesség

Mire számíthatsz császár után?

Egyre nő a császármetszések aránya. Sokan abban a téves hitben élnek, hogy kevesebb szövődménnyel, komplikációval és utóhatással jár, ha hüvelyi szülés helyett császármetszéssel szülnek. Lássuk mire lehet számítani császármetszés után.
2017. Június 10.

Mire számíthatsz császár után?

A császármetszés nagyszerű “találmány”, sok esetben valóban életmentő műtét, ugyanakkor felesleges letagadni, hogy sokkal több esetben alkalmazzák, mint ahányszor indokolt lenne. Sok nő maga kezdeményezi az orvosánál, hogy császármetszéssel hozhassa világra gyermekét, tartva a hüvelyi szülés szövődményeitől (elsősorban a gátsebtől) és a fájdalomtól. Ugyanakkor azzal nem számolnak, hogy a császármetszés akárhogy is nézzük hasi műtét, amely más szerveket is érinthet, hatással van a szövetekre, a hasizomra még úgy is, ha a legmodernebb műtéti eljárással végzik el.

A császármetszések során és utána nagyobb vérveszteséggel, esetleg lázzal számolhatunk.

A műtét után feküdni kell az anyának, infúziót kap, így sok esetben nehezebben tudja ellátni a babáját. Ez kihathat a szoptatásra. Bár maga a műtét nem akadálya a sikeres szoptatásnak, mégis az a tény, hogy az első 8-12 órát mozdulatlanságban, a kisbabától távol tölti el az anya, szoptatási nehézségeket okozhat. A tej így általában később indul be, mint hüvelyi szülés után.

A heg fájdalma, a has húzódása miatt sokkal nehezebb megtalálni a kényelmes testhelyzetet, ami elengedhetetlenül szükséges a szoptatáshoz.

A vágás okozta seb el is fertőződhet, begyulladhat, így a kórházi tartózkodás ideje is elhúzódhat.

A helyváltoztatás fájdalmas: a heg fáj, a hasizom nem ép (még akkor sem a széthúzzák és nem vágják keresztül). Fájdalmas lehet a köhögés, a tüsszentés, a nevetés.

Gyakori, hogy az anyák arról számolnak be, hogy nem érzik ugyanúgy a metszés feletti hasfalat, érzéketlen ezen a tájékon a testük, bizsergető érzés van csupán. Vannak, akiknek ez idővel elmúlik, másoknál viszont egy életen át megmarad.

A műtétet követően erős fejfájásról számolnak be sokan.

A műtétet követően, ahogy a fájdalomcsillapító távozik a szervezetből remegés tapasztalható. Ez teljesen normális jelenség, mégis ijesztő tud lenni.

A műtét következtében összenövések alakulhatnak ki, nem csupán császármetszés után jellemző ez, hanem minden hasi műtét után lehetnek úgy nevezett hasűri összenövések. Ez akár komoly, állandó fájdalommal járhat együtt. Megállapítani nehéz és a kezelés egy újabb hasi műtéttel oldható meg.

Sokan számolnak be fájdalmas szexuális együttlétről, ami idővel jó eséllyel változik ugyan, de kezdetben nehézséget jelent a pároknak.

A gyermekágyi időszak még nagyobb jelentőséggel bír, hiszen egy hasi műtét hegével is számolni kell. A regenerálódásban a pihenésnek és a fokozatos terhelésnek, mozgásnak komoly szerepe van.

Következő terhesség esetén sokkal nagyobb a valószínűsége egy újabb császármetszésnek, noha a hegszétválás előfordulása nemzetközi adatokat vizsgálva nem annyira jelentős. Magyarországon mégis kevés orvos és intézményi protokoll támogatja a VBAC-t (vaginal birth after cesarean, azaz hüvelyi szülés császármetszés után). Két császármetszés után pedig nagyon komoly eltökéltség és jó adag szerencse is kell ahhoz, hogy támogató csapatot találjon az anya a hüvelyi szüléshez.

Nem utolsó sorban megnő a poszttraumás stressz valószínűsége: a szülés minden nő életében jelentős érzelmi-lelki esemény. Azok az anyák, akik utólag nem érzik indokoltnak a császármetszést, gyakran számolnak be csalódottságról, szomorúságról, kudarcról, krízisről saját nőiségükben. Ez pedig sok mindenre hatással lehet: egy újabb gyerekvállalásra, a szexuális életre, a szoptatásra, a babához kötődésre. És természetesen az anya önértékelésére, rövidebb-hosszabb távú lelki egészségére.

Kapcsolódó cikkeink: