Terhesség

Mi az a flowmetria?

A flowmetria, vagy más néven áramlásmérés a magzati keringés mérésére szolgál. Csak indokolt esetekben végzik el ezt az ultrahangvizsgálatot.
2016. Június 20.

Mi az a flowmetria?

Doppler ultrahang készülék segítségével történik a magzati keringés, véráramlás vizsgálata. Az áramlásmérés során azt vizsgálják, hogy az anyaméhet ellátó erekben, a köldökzsinór artériájában, a magzati hasi aortában (nagyverőérben) és az agyi erekben mért értékek alapján a magzat oxigénellátása, a méhlepény működése megfelelő-e.

A vizsgálat grafikus formában ábrázolja a köldökzsinórban, a magzat hasi verőerében és a magzati koponyán belül mért áramlási viszonyokat, és informál a lepény működéséről is.

Flowmetria vizsgálatot általában akkor javasolnak, amikor felmerül a lepény működési zavara, például a magzat mérete a korához képest kisebb, az anyánál terhességi toxémia lép fel, anyai magas vérnyomás jelentkezik, gyanús a CTG/NST görbe, kevés a magzatvíz mennyisége, illetve ikerterhesség esetén.

Több kórház gyakorlata szerint a terhesség betöltött 40.hététől kétnaponta flowmetria vizsgálatot rendelnek el.

Ha a flowmteria vizsgálat szerint minden rendben van, akkor a magzat elegendő tápanyagot és oxigént kap. A vizsgálat előnye, hogy non-invazív, tehát az anyai szervezetbe nem hatol be a vizsgálat, mégis megfelelően pontos információt ad a magzat méhen belüli állapotáról.

A flowmetria vizsgálat segítségével a magzat oxigénhiányos állapota, és az ebből fakadó károsodás, időben felismerhető.

Kapcsolódó cikkeink: