Terhesség

Mi kell a kiságyba és mi nem? – Bababiztonság tippek

Érthető, hogy szeretnél nyugodt, békés és kellemes alvókörnyezetet biztosítani a kisbabád számára, hogy a lehető legjobban tudjon aludni. Van néhány dolog, amire azonban fontos odafigyelni, hogy a babafekhely kellőképpen biztonságos legyen.
2021. Március 15.
Fotó: iStock

A baba alvásával kapcsolatban azt ajánlják, hogy hátra fektetve tegyük le aludni, mert a hason alvás növeli a fulladásveszély kockázatát. A bölcsőhalál (SIDS) megelőzése érdekében fontos, hogy nem puha, nem süppedős, hanem kemény matracon aludjon a kicsi. A matrac illeszkedjen szorosan a kiságyba, ne legyen rés a kiságy és a matrac között, hogy a baba ne tudjon véletlenül sem becsúszni, sem leesni. Fontos az is, hogy a rácsok között ne legyenek túl nagy rések.

Mire nincs szükség a kiságyban?

A kiságyat tekintve igaz a mondás, hogy a kevesebb több, már ami az alvókörnyezet kialakítását illeti, hogy ezzel is csökkentsük a fulladásveszély kockázatát. A babának a legjobb az, ha egyedül van a kiságyban, a matracon.

A matracvédő lepedő illeszkedjen szorosan, legyen rögzítve, feszüljön tökéletesen a matracon, és ne tudjon felgyűrődni. A babának nincs szüksége ágyneműre, sem alatta, sem rajta – a puha paplanok, takarók, párnák elzárhatják a légutakat, és ezzel fulladást okozhatnak. Az ágyrácsra köthető, puha rácsvédőkre sincs szükség, ahogy belógó függönyre, baldachinra sem.

Ahogy ágyneműre, úgy játékokra sincs szükség a kiságyban. Ne legyenek a baba mellett plüssállatok, figurák, egyéb játékok és tárgyak, rongyik, és cumisüveg sem, mert ezek is fulladásveszélyesek lehetnek. A rácsra se aggassunk a babához belógó játékokat, és babakitámasztó eszközöket is jobb mellőzni. Ugyan vonzók a különböző “dísztárgyak”, de nem biztonságosak a baba számára.

Az éjszakai öltözetet tekintve válasszunk inkább az évszaknak megfelelő, egy részből álló ruházatot, például egyrészes rugdalózót vagy babahálózsákot. Zoknikra, kesztyűkre, sapkára és egyéb kiegészítőre semmi szükség. Az alvóruha kiválasztásánál figyeljünk oda arra is, hogy a babának ne legyen melege, ne tudjon túlmelegedni – ha a nyaka, tarkója izzad, melege van. A szobában ne legyen túl meleg vagy túl hideg, és aludjon tiszta levegőjű helyiségben, ezért fontos mellőzni a dohányzást a lakásban.

A kezdeti időszakban hasznos kellékek

Kiságyforgó

A kiságy fölé szerelhető forgó a kicsi első játékai közé tartozik, a baba nagyon sokat fejlődhet azáltal is, hogy a színes, akár zenélő forgót figyeli a kiságyban fekve. Mivel az ideje nagy részét még háton fekve tölti, szívesen nézegeti a felette mozgó-forgó játékot, amely felkelti és leköti a figyelmét. Idővel észrevehetjük, hogy megpróbálja elérni a forgót, meg akarja fogni a játékokat, vagy akár “beszélget” hozzá.

A kiságyforgó kiválasztásánál is fő szempont a biztonság: legyen stabilan rögzíthető, hogy ne essen be a kiságyba, a babára. A forgót, a rajta lógó játékokat ne tudja elérni, mert így magára ránthatja, belegabalyodhat. Ne legyenek apróbb, leszakítható részek sem a kiságyforgón. A zenélő forgók segíthetik a babát az elalvásban, és a világítók darabok használhatók akár éjszakai fényként is.

(X) TIPP

A Fisher-Price Nyugtató felhők kiságyforgó segít megnyugtatni és elaltatni a babát, nézegetheti a színes forgó holdat, felhőket és cseppecskéket, a fényeket, miközben a kellemes (választható) zenei aláfestés elringatja. A játék megnyugtató állandóságot jelent a kicsinek lefekvéskor, és fejleszti a vizuális- és audió érzékelését. Újszülött kortól ajánlott.

Éjszakai fény

Az éjszakai fény segíti a babát, amikor megébred, hogy láthassa az ismerős környezetet, így könnyebben megnyugodhat. Ezt a játékot a baba tudja nézegetni, amíg ismét álomba nem szenderül, napközben pedig a kiságyforgóhoz hasonlóan felkeltheti az érdeklődését, a vizuális ingereknek köszönhetően fejleszti a babát, és megpróbálhatja elérni, megfogni a játékot. Az éjszakai fénnyel kiváltható a hagyományos kislámpák használata.

Léteznek olyan éjszakai fények, amelyek fehér zajt, altatódalokat is le tudnak játszani, ezzel is segítve a nyugodtabb alvást. Akárcsak a kiságyforgónál, az éjszakai fénynél is ügyelni kell arra, hogy ne a matracra tegyük, a kiságyba, hanem a babától biztonságos távolságban helyezzük el. Ha az adott termék a kiságy rácsára szerelhető, ügyeljünk rá, hogy tegyük magasra, ahol nem tudja elérni, ahonnan nem tudja magára rántani a játékot a kicsi.

(X) TIPP

Fisher-Price Édes álmok világító felhőcske könnyedén felszerelhető bármelyik rácsos ágyra, hogy az első éjszakától kezdve minden alkalommal elkísérje a kicsit az álmok világába.  A felhőcske választható altató dallamokat és álmosító fehér zajt játszik, amit sokszínű, testre szabható fényjátékkal lehet kiegészíteni, hogy megnyugtató környezetet biztosítson a baba számára. Újszülött kortól ajánlott.

Fehér zaj

A fehér zaj monoton, folyamatosan ismétlődő hangokat jelent, amelyek segítik kiszűrni az egyéb neszeket a környezetből, így az elalvást. A babák számára készülnek különböző fehér zaj eszközök, játékok, amelyek gyakran is le tudnak játszani. Léteznek világító változatok is, amelyek használhatók éjszakai fényként. A fehér zajt játszó eszközöknél is figyeljünk arra, hogy ne a baba mellé tegyük az ágyba, hanem például egy közeli polcra, komódra, olyan távolságba, ahol nem tudja elérni.

(X) TIPP

A Fisher-Price Szunyókáló vidra segít természetes módon megnyugtatni a babát, fel és le mozgó pocakjával olyan, mintha nyugodt ritmusban lélegezne. Ez az akár 30 percnyi megnyugtató zenével, hangokkal és fényekkel egészíthető ki. A vidra puha játékként is használható, amikor a baba ébren van, és mi is vele vagyunk. A hangok, a fények és a finom, ritmusos mozgás mind-mind hozzájárulnak a baba taktilis, vizuális és audió képességeinek fejlesztéséhez.