Terhesség

Mi köze a mandulának a terhességhez?

Hamarabb teherbe eshet, akinek nincsenek meg a mandulái- erre jutott egy brit kutatás. Azért persze nem érdemes kés alá feküdni, hogy könnyebben összejöjjön a baba!
2016. Augusztus 03.

Érdekes kutatásról számolt be a Daily Mail: tudósok most azt állítják, hogy termékenyebb és könnyebben teherbe tud esni az a nő, akinek már nincsenek meg a mandulái. Hozzátették ugyanakkor azt is, hogy felesleges műtétnek nem érdemes kitennie magát senkinek, így nem ajánlják, hogy bárki csupán emiatt vetesse ki a manduláit.

Mi köze a mandulának a terhességhez?

A mandulaműtét segíti a teherbeesést?

A kutatás Nagy-Britanniában készült, több százezer nő anonimizált kórtörténete alapján. Az eredmények azt mutatták, hogy a terhesség magasabb arányban fordult elő azoknál a nőknél, akiknek már korábban kiműtötték a mandulájukat.

Sami Shimi, a kutatást végző University of Dundee orvosi iskolájának a munkatársa elmondta, hogy még évekkel ezelőtt azt tanították az orvostanhallgatóknak, hogy a vakbélműtét és a terhesség között van összefüggés. A mostani eredmények azonban mindenkit megleptek, hiszen nem gondolták volna, hogy nem csupán a vakbél-, hanem a mandulaműtét is hatással lehet a terhességre, ráadásul úgy, hogyha valamelyiket eltávolították, a fogantatás esélye megnőhet.

Ugyanakkor vannak olyan vélemények is, hogy ebből a kutatásból korai lenne levonni a következtetéseket, hiszen mindkét műtét rendkívül gyakori és elterjedt Nagy-Britanniában.

Valószínűleg tovább fogják kutatni az összefüggéseket, azt azonban mindenki kiemelte, hogy nem szabad pusztán emiatt kés alá feküdni, és nincs arra garancia, hogy a műtét szinte varázsütésre megoldaná a termékenységi problémákat.

Ezek is érdekelhetnek: