Terhesség

Mi van, ha méhen kívüli?

Szakértőnk elmagyarázza, hogyan veszik észre és milyen módszerrel kezelik a méhen kívüli terhességet.

Kérdés:

Másfél éves kisfiamat még szoptatom. Nem jött meg a menstruációm, amikor kellett volna, ezért pár nappal később vettem egy tesztet, ami pozitív lett. Ám az orvosom épp szabadságon volt, rajtam pedig kitört a pánik. Tavaly nyáron ugyanis a nagynéném méhen kívüli terhesség miatt került életveszélyes állapotba. Most pedig belém hasított a félelem, hogy mi van akkor, ha velem is ez lesz. Elmentem magánrendelésen ultrahangra, az utolsó menstruációtól számított ötödik hét elején, de nem láttak semmit a méhemben. Pár nappal később egy másik ultrahang során még mindig nem látszott semmi, ellenben a bal petefészkemen ott volt egy sötét folt, azt mondta az orvos, az ciszta vagy akár egy embrió is lehet. Hogyan tovább? Mire számíthatok, ha ez méhen kívüli terhesség?

L. Judit, Érd

Dr. Boros Judit válasza:

Ilyen fiatal terhesség esetén még semmi ok pánikra! Akkor, ha “csíkosat pisilünk”, a szerencsétlen családi eset ellenére sem kell rögtön méhen kívüli terhességre gondolni, hiszen az nagyon ritkán fordul elő! Inkább régebben, a korai ultrahangvizsgálat elterjedése előtt fordult elő, hogy csak akkor és abból derült ki a méhen kívüli terhesség, hogy a nő összeesett az utcán a súlyos belső vérzések miatt, amit a rossz helyen, leggyakrabban a petevezetékben növekvő embrió okozott.

Manapság a nők többsége rögtön orvoshoz megy, ahogy pozitív lesz a teszt, és ilyenkor, ahogy önnél is, ultrahanggal is megnézik a méhet. Az utolsó menstruációtól számított betöltött ötödik hét után már látszik a méhüregben a petezsák (ekkor az új élet háromhetes), bő egy héttel később pedig már a szívműködése is látható.

Hogy az ön esetében mi a további teendő? Ha a teszt pozitív, és a méhben mégsem látunk semmit, noha a terhesség számított kora miatt már kellene, akkor további vizsgálatokra van szükség. A páciens korábbi korábbi petevezeték-gyulladása vagy endometriózisa növeli a méhen kívüli terhesség kockázatát, de ha konkrét panaszai is vannak, (fájdalom az alhas bal vagy jobb oldalán) akkor az illetőnek érdemes a kórházban maradnia megfigyelésre. Néhány naponta megismételt vérvizsgálat segítségével nyomon lehet követni a terhességi hormon, a ?-HCG szintjének alakulását.

Ezekből az adatokból kiderül, hogy normálisan fejlődő, elhalt vagy nem jól fejlődő terhességről van-e szó. A rossz helyen fejlődni próbáló embrió magától is elhalhat mindenféle gond nélkül, de megalapozott gyanú esetén nagyon pontosan be kell tartani az orvos utasításait. Vidéken például, ha távol van a kórház, nem érdemes kockáztatni a hazautazással. Ma már a diagnosztika fontos eszköze a laparoszkópia, melynek során kis hasfali vágáson keresztül bevezetett eszközzel közelebbről meg lehet nézni a kritikus területeket, és ha beigazolódik a gyanú, a beavatkozást is el lehet végezni.

Ha teljesen egyértelmű a méhen kívüli terhesség, de az embrió még nagyon pici, mindössze 5-6 hetes a vérzéstől számítva, szóba jön a gyógyszeres kezelés lehetősége is műtét helyett: ezt sejtosztódást akadályozó szerrel, citosztatikummal végzik. Ennek hatására elhal az embrió és felszívódik. A módszer előnye az, hogy nincs szükség műtétre, az érintett szervek nem sérülnek meg, hátránya viszont az ön esetében például az, hogy a szoptatást átmenetileg abba kell hagyni.

Általában a 6-7. hét után válik olyan veszélyessé a folyamat, hogy már olyan erek sérülnek meg, amelyek megállíthatatlan vérzést okoznak a páciensnél. Csupán érdekességként említem, hogy néhány évvel ezelőtt az egyik budapesti klinikán előfordult olyan hasüregben fejlődő méhen kívüli terhesség, melyből császármetszéssel élő magzatot segítettek világra.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin