Fagyassz, fagyassz, fagyassz – írja az élelmiszerpazarlás csökkentésével foglalkozó, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül Facebook-posztjában.
A kánikulában gyakran fordul elő, hogy kevesebbet fogyasztunk el a megvásárolt élelmiszerekből, így a nyakunkon maradnak, de ez korántsem jelenti azt, hogy a kukában kéne végezniük. A fagyasztó nem csak a jégkocka miatt lehet jó barátunk a nyári melegben, remek megoldás arra is, hogy meghosszabbítsuk az ételmaradékok vagy akár a pékáruk eltarthatóságát. A Maradék nélkül ugyanakkor felhívja arra is figyelmet, hogy tudatosan fagyasszunk és ne élelmiszertemetőként használjuk. Hanem így:
- Akkora mennyiségeket fagyasszunk le egyben, amit később meg tudunk enni egyszerre, így csak annyit kell felolvasztanunk ami el is fog fogyni.
- Címkézzük fel amit lefagyasztunk, írjuk fel, hogy mikor és mit pakoltunk a fagyasztóba
- Tartsuk fejben, mi van a fagyasztóban és később használjuk is fel a finomságokat