Terhesség

Napi egy kávé nem fokozza a koraszülés és vetélés gyakoriságát

A kismamák megihatnak naponta egy csésze kávét vagy koffeintartalmú üdítőitalt anélkül, hogy terhességüket veszélyeztetnék, vagy fokozódna a koraszülés gyakorisága, derül ki az Amerikai Szülész-Nőgyógyász Társaság (ACOG) új felméréséből.
2010. Október 01.

“Megbízható eredményeink vannak arra vonatkozóan, hogy egy csésze kávé naponta nem veszélyes a magzatra” – nyilatkozta Dr. William H. Barth Jr., a bostoni Massachusetts General Hospital orvosa. Ez egy átlagos koffeintartalmú kávéra vagy üdítőre vonatkozik természetesen.

Miután a bizottság áttekintette a szakirodalmat, nem találtak kapcsolatot a mérsékelt koffeinfogyasztás (kevesebb, mint napi 200 milligramm), a koraszülés és a vetélés gyakorisága között. Az sem állítható biztosan, hogy a koffeinbevitel gátolná a méhen belüli növekedést, vagy , hogy a nagyobb dózisok hatására megnövekedne a vetélési arány.

Hogy értsük, mit jelent 200 mg koffein, tudnunk kell, hogy körülbelül 2,5 deci amerikai jellegű főzött kávéban 137 mg koffein van, ugyanannyi instant kávéban pedig 76 mg. Egy 3,5 decis pohárnyi üdítő 37 mg koffeint tartalmaz, 2,5 deci csokis tejben pedig 5-től 8 milligrammnyi koffein lehet. Az eredményeket az Obstetrics & Gynecology augusztusi számában közölték le.

Dr. Gene Burkett a Miami Egyetem professzora az előzőekkel egyetért. Ha kevesebb, mint 200 milligramm koffeint fogyasztunk naponta, az senkinek sem fog megártani. Nem sikerült olyan adatra bukkanni, mely szerint a mértékkel fogyasztott koffein ártalmas lenne. Két nemrégiben megjelent összefoglaló sem talált emelkedést a mérsékelt koffeinbevitel hatására kialakuló vetélések között. Két nagyszámú felmérés készült a koraszülések megfigyelésére is, ezeknek sem sikerült összefüggést kimutatniuk a koffeinfogyasztás és a koraszülés között.

Vetélésnek nevezzük a terhesség 24. hete előtt bekövetkező magzati veszteséget, ezek többségéért a magzat elégtelen vagy rendellenes fejlődése a felelős. A terhességek 15-20 százaléka végződik vetéléssel, ezek nagyrésze a terhesség 13. hete előtt következik be. A vetélés tünete lehet a pecsételő vagy akár bő vérzés is, melyekhez fájdalom és görcsök is társulhatnak.

Forrás: Medipress