Terhesség

Negatív gondolatok terhesen – hidd el, normálisak

Régóta tudjuk, hogy az anyaság nem csupa cukormáz, ahogyan a terhesség sem az. Nem szabad szégyellnük a negatív gondolatainkat.
2023. Január 18.
terhességi depresszió
Fotó: Getty

“Majdnem minden leendő anyának vegyes érzelmei vannak a gyermekvállalással kapcsolatban” – mondja Lucy Puryear, az Understanding Your Moods When You’re Expecting című könyv szerzője. Elmondta, milyen negatív érzelmeket tapasztalnak a nők, amikor terhesek – csak többnyire félnek beszélni ezekről. Pedig az esetek többségében ezek teljesen természetesek, hiszen hatalmas dologra készülünk, érthető, ha szorongunk dolgok miatt. Lássunk néhány példát az amazon.com cikke nyomán – ezek mind olyanok, amiktől egyáltalán nem kell megijedni, ahogy jönnek, úgy az esetek többségében el is fognak tűnni, amint egy kis gyakorlatot szerez a friss édesanya. Persze ha a tolakodó rossz gondolatok hosszabb távon maradnának, akkor azért nem árt beszélni egy pszichológussal.

Utálok terhesnek lenni!

A reggeli rosszullét, a fáradtság, az állandó vizelési inger és a sok tiltás oda vezethet, hogy már több a negatív érzelem, mint a pozitív. Emiatt azonban nem szabad bűntudatot érezni. „Az, hogy valaki nem szeret mindent, ami a terhességével jár, az nem jelenti azt, hogy ne lenne igazán izgatott amiatt, hogy anya lehet” – mondja Dr. Puryear.

Nem leszek jó anya!

Nem csak az első gyermekes anyák aggódnak amiatt, hogy képesek lesznek-e felnevelni a gyereket. Sőt, aki többet tervez, külön aggódhat azon is, vajon elegendő lesz-e a teherbírása egy nagyobb családhoz. Teljesen érthető gondolat, hiszen nemcsak az öröm, de a nehézségek is duplázódhatnak ilyenkor.

Ez nem is én vagyok

Nemcsak a hasunk és a mellünk nő, de bizony a derekunk, csípőnk is szélesedik, sőt a lábunk elnehezülhet annyira, hogy a végén magunkra sem ismerünk a tükörben. Van, aki szereti ezt az átváltozást, de a többség rosszul visel minden pluszkilót. Dr. Puryear ezt így magyarázza: „Megszoktuk, hogy kontrollt gyakorolunk testünk felett, és egyes nők számára nehéz lehet lemondani erről a terhesség alatt.”

Örökre megváltozik az életem

És ha már lemondások… igen, egy ideig nemcsak a színházazás, mozi, éttermi program marad el, de még egy filmet is nehéz lesz nyugodtan végignézni otthon, kettesben. Sőt, a legnagyobb luxus az életünkben egy kiadós alvás lesz. Persze, hogy nem jó arra gondolni, hogy mennyi mindent kell nemsoká nélkülözni, és nem is áltatunk senkit azzal, hogy ez nem így van. Biztasson minket a tudat, hogy a babánk ölelésének érzése mindenért kárpótolni fog – és persze a babák nem maradnak örökre babák, idővel visszakapjuk majd a felnőtt életünket.

Nem fogom kibírni a szülést

A legtöbb nő eléggé ideges a szülés miatt (Mennyire lesz fájdalmas? Mi van, ha valami elromlik?), de a barátok, a család és még az idegenek is túlzásba vihetik a szorongást. “Ahogy közelebb érsz a határidőhöz, az emberek úgy érzik, hogy el kell mesélniük neked a legrosszabb szülőszobás meséket!” mondja Dr. Puryear. Rejtélyes és durva – és lényegtelen. Sosem tudhatod, milyen lesz számodra a szülés, amíg meg nem történik. Ne feledd, hogy legtöbbször minden jól megy.