Baba

Szülés utáni kényszergondolatok: jelek, ha te is ettől szenvedsz

Tolakodó gondolatok vagy nagyobb baj – hogyan tudsz különbséget tenni?  
2023. Január 04.
anyaság depresszió
Fotó: Getty

Friss kismamának lenni – még akkor is, ha nem az első babáról van szó – nagyon megterhelő lehet. Az újdonsült édesanya úgy érezheti, hogy képtelen kontrollálni a dolgokat. Ha esetleg nem érzel teljes örömet ezen az úton, tudd, hogy nem vagy vele egyedül.  Természetes, hogy aggódsz a babád biztonsága miatt, vagy hogy nyomaszt a felelősség. Ám bizonyos esetekben ezek a gondolatok és aggodalmak mindent felemésztőek és károsak lehetnek, ami már az anya mentális jóllétét fenyegeti.  A pszichológiában jól ismertek azok a tolakodó gondolatok, hangok vagy képek, amelyek gyakran a semmiből jönnek elő, és az uralhatatlanság érzése, a szorongás generálja őket – írja a mother.ly.  

A BMC Psychiatry folyóiratban publikált tanulmány szerint a frissen szült nők legalább 70%-a arról számol be, hogy zavaró, tolakodó gondolatai vannak azzal kapcsolatban, hogy a csecsemőt valami baj éri. Az újdonsült anyák 50%-a pedig azt meséli, hogy ijesztő gondolatai támadtak arról, hogy maguk bántják a babát.  Ha valaki nem tudja, hogy ezek a jelenségek a szülés utáni tapasztalatok gyakori részét képezik, azt gondolhatja, hogy valami nagyon nincs rendben vele. Így ahelyett, hogy segítségért folyamodna, magába zárhatja a dolgot, ami további elszigeteltséghez és szorongáshoz vezethet. Ezenkívül fontos, hogy az anyák különbséget tudjanak tenni néhány rossz gondolat és egy súlyos, de kezelhető rendellenesség, a szülés utáni kényszerbetegség (OCD) között.

Mi az a szülés utáni OCD?

A szülés utáni OCD a perinatális szorongásos zavar egy fajtája. A tudatosság és az oktatás hiánya miatt sok újdonsült anyát vagy nem, vagy félrediagnosztizálnak, így sokuk megfelelő ellátás nélkül küzd. A szülés utáni OCD diagnózisának egyik fő akadálya az, hogy gyakran összekeverik a szülés utáni depresszióval (PPD), de ez két különböző rendellenesség. A PPD egy hangulati zavar, míg a szülés utáni OCD egy olyan szorongásos tünetegyüttes, amely tolakodó gondolatokkal és nehezen kontrollálható kényszeres viselkedésekkel jár. Olyasvalakit is érinthet, akinél soha nem diagnosztizáltak rögeszmés-kényszeres rendellenességet, de olyanokat is, akiknek volt hasonló problémájuk, és a szülés csak felerősítette a tüneteket.  A jó hír az, hogy a szülés utáni OCD nagyon jól kezelhető mentális állapot. A jelek és tünetek tudatosítása segíthet ebben.

A szülés utáni OCD jelei

Ahhoz, hogy valakinél szülés utáni OCD-t diagnosztizáljanak, a tüneteknek a szülés utáni időszakban kell kialakulniuk vagy súlyosbodniuk (ez a szüléstől számított egy éven belül bármikor megtörténhet), de jellemzően a baba születése utáni első hat héten belül jelentkeznek. A fő tünetek tehát általában rögeszmés, tolakodó és visszatérő gondolatok, amelyek arról szólnak, hogy a csecsemőt baj éri. A megszállottságnak számos formája van, de a leggyakoribb területek a következők:

• Félelem a fertőzéstől (például a baba megbetegedésétől)

• Sérüléstől való aggódás (például a baba leejtésétől vagy leesésétől)

• Túlzott pedantéria (például a baba körüli tisztaságban vagy a napirendben)

Gyakori, hogy akik szülés utáni OCD-vel küszködnek, kényszeres viselkedésformákat alakítanak ki, hogy megbirkózzanak a nem kívánt gondolatokkal. A kényszeres viselkedés a következőket foglalhatja magában:

• Túlzott kézmosás

• A baba túlzott ellenőrzése (éjjel és nappal)

• Túlzott fohászkodás a baba biztonsága érdekében

• Folyamatosan megnyugtatás kérése a családtól és a barátoktól a baba biztonságát illetően

De elkerülési kényszer is kialakulhat azért, hogy az illető megbirkózzon ezekkel a félelmekkel. Az elkerülési kényszerek közé tartozhatnak:

• A baba gyakori fürdetése

• A baba állandó kézben tartása

• A baba ismétlődő pelenkacseréje

• Elmenetel otthonról

Ezenkívül a szülés utáni OCD-vel küzdő anya valószínűleg kapcsolódó tüneteket is mutat. Például:

• Alvászavarok (elalvás/éjszakai ébredés/álmatlanság)

• Probléma a babához való kapcsolódásban

• Túl- vagy alulevés

• Motiváció vagy érdeklődés hiánya a korábban élvezett tevékenységek iránt

• Izoláláció, begubózás

Ahogy fentebb említettük, az anyaság rendkívüli kihívásokkal teli időszak érzelmek- és hormonok-okozta hullámvasúttal. Normális, hogy a kismama túlterheltnek, kimerültnek érzi magát. Aggodalomra ad okot azonban, ha ezek a tünetek a születést követő két-három hetes időszakon túl is fennállnak, vagy komoly következményük lesz. Például: Az újdonsült anyák nagyon gyakori félelme, hogy véletlenül leejtik babájukat, miközben lemennek a lépcsőn. Bár zavaró, ha egy újdonsült anya képes felismerni ezt a jelenséget, mint egy irracionális tolakodó gondolatot, és folytatja a lépcsőzést, ez a félelem valójában nem aggályos a mentális egészség szempontjából. Ha azonban az anya úgy dönt, hogy megváltoztatja életét, esetleg elköltözik azért, hogy soha ne kelljen lépcsőznie, ez annak a jele, hogy nagyobb probléma áll a háttérben. Amikor a tolakodó gondolatok jelentősen megváltoztatják az anya cselekedeteit vagy viselkedését, feltétlenül szükséges, hogy szakszerű segítséget kapjon pszichológustól, pszichiátertől.  Ha attól tartasz, hogy esetleg nálad is ilyesmi áll fenn, menj végig az alábbi lépéseken!

1.  Mondd el a tapasztalataidat! 

A legjobb, amit az ezzel küzdő anyukák tehetnek, ha megosztják valakivel a gondolataikat, érzéseiket és félelmeiket, ezzel maguk előtt is elfogadják, hogy nehézségekkel küzdenek. Ehhez persze az kell, hogy a tolakodó gondolatokkal küszködő anya meg tudjon bízni s partnerében, közeli barátaiban vagy családtagjaiban. Bár nagyon kényelmetlen lehet még a hozzád közel álló emberekkel is megosztani nyomasztó gondolataidat, csak így van rá esély, hogy megkapd a szükséges támogatást, illetve a félelmeink kimondása önmagában a szorongás csökkenéséhez vezet. 

2.  Nevesítsd az érzelmeidet! 

Érzelmeinek megnevezése nem csak a tapasztalatainkat erősíti meg, hanem egyfajta kontrollt is ad érzelmeink felett, és lehetővé teszi számunkra, hogy józan logikával vizsgáljuk azokat. „Ha megnevezed, megszelidítheted” – tartja Dr. Dan Sigel, a téma szakértője. 

3.  Végezz biztonsági ellenőrzést! 

Miután elismerted és megnevezted saját érzelmeidet, fontos ellenőrizni a biztonságot, vagyis megbizonyosodni arról, hogy bármit is érzel, az nem valós fenyegetés vagy valódi veszély a gyermekre nézve.  

4. Tégy egy lépést előre!

Fontos, hogy ne azért tegyünk lépéseket, hogy elmeneküljünk azon dolgok elől, amelyek kényelmetlenné vagy szorongatóvá teszik az életünket, hanem inkább induljunk el feléjük. Dr. Catherine Schmidtnek érdekes podcastja van arról, hogy hogyan lehet létrehozni az „izommemóriát” az agyban. Ennek segítségével nemcsak tudomásul fogod venni a tolakodó gondolatokat, de ezek a gondolatok elvesztik hatalmukat feletted. Ennél is fontosabb, hogy meg fogod érteni: a gondolatból nem lesz valóság.