Terhesség

Nyákdugó távozása: mikor indul meg a szülés?

Bárcsak lenne egyértelmű jele annak, hogy néhány nap vagy néhány óra múlva megindul a szülés. A nyákdugó távozása vagy a szülés jele vagy nem.
2024. Február 26.
terhesség
Kép: Getty Images

A nyákdugó egy kocsonyás, nyálkás és sűrű anyag, ami elzárja a méhnyakat a külvilágtól és ezzel egyfajta védelmi funkciót tölt be. Tulajdonképpen a méhnyakból származó váladék gyűlik össze, lesz egy anyaggá és zárja le a méhnyakat. A színe lehet sárgás, rózsaszínes, de akár pirosas-barnás is, sőt átlátszó is.

Amikor távozik a nyákdugó

A nyákdugó távozása történhet észrevétlenül és történhet nagyon is látványosan. A nyákdugó távozása mindenesetre azt jelenti, hogy a méhszáj tágulni kezd. Ez azonban nem biztos, hogy azt is jelenti, hogy a szülés órákon vagy napokon belül elindul. Ugyanis távozhat a nyákdugó hetekkel a vajúdás megkezdődése előtt is. Persze, ha a 37. hét után távozik a nyákdugó, akkor nincs ok aggodalomra, ám, ha előtte, akkor mindenképp érdemes beszélni az orvosunkkal.

Ami azonban biztos: ha a nyákdugó távozik – akár darabokban, akár egyben -, akkor valami elindult. Ami nagyon fontos, hogy a méhszáj tágulása járhat valamennyi vérzéssel, de az nem lehet élénkpiros, pláne nem lehet annyira bőséges mennyiségű, mint a menstruációs vérzés. Ha így lenne, beszélj az orvosoddal.