Terhesség

Orrszívó, orrcsepp, orrspray – fontos tudni, mikor melyiket érdemes alkalmaznunk

A náthás-köhögős gyermek esetében különösen fontos a megfelelő orrhigiéné, amihez be kell szereznünk az alkalmas eszközöket és gyógyszereket. Vegyük sorra, mikor melyikre lehet szükség!
2022. Február 25.
Ne feledjük az orrrspray használatát! Fotó: Getty Images

“A gyermek fül-orr-gégészek munkaidejük jelentős részét a gyermekkori nátha szövődményeinek gyógyításával töltik” – olvasható a Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) szakmai lapjának egy korábbi számában. Ezért is rendkívül fontos, hogy már a nátha első tüneteinek észlelésekor kezdjük el az otthoni kezelést.

Mivel a kisbaba még nem képes önállóan kifújni az orrát, ezért szülőként a mi feladatunk, hogy az orrjáratait átjárhatóvá tegyük, és ezáltal újra szabadon lélegezhessen. De mire lesz pontosan szükségünk ehhez? Orrspray-re (orrcseppre) és valamilyen orrszívó eszközre.

Orrszívó porszívó, a prevenciós eszköz

2-3 éves kortól a legtöbb gyermek már valamelyest elsajátítja az orrfújást, ám amíg ezzel nem boldogul, a mi dolgunk, hogy eltávolítsuk a váladékot az orrából. Ezt a patikákban, illetve a gyógyászati segédeszközöket árusító üzletekben megvásárolható orrszívó segítségével tehetjük meg, amit – megfelelő toldalékkal kiegészítve – akár már újszülöttkortól használhatunk.

Sok szülő idegenkedik ettől az eszköztől, vagy félti a gyermekét tőle, holott az orrszívó porszívó segítségével valójába ugyanaz történik, mint orrfújáskor: erőteljes, belülről kifelé irányuló légáramlást hozunk létre, ami eltávolítja az orrból a váladékot és vele együtt a kórokozókat. Így nem alakul ki váladékpangás a kapcsolt üregrendszerben, aminek köszönhetően megelőzhetjük a gyulladásos szövődményeket. Elvégre a régi francia mondás is úgy tartja, hogy “a nátha az orrban kezdődik, és a tüdőben fejeződik be.”

A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy az orrszívó azoknál a gyermekeknél is hasznos lehet, akik bár valamelyest már elboldogulnak az orrfújással, a technikájuk azonban még nem elég hatékony, ezért a visszamaradó váladék sorozatosan szövődményeket okoz náluk.

Számtalan orrszívó közül válogathatunk, így ha vonakodnánk a hangos és körülményes, háztartási porszívóval működtethető eszközöktől, akkor csendesebb, szájjal szívható vagy csapra szerelhető típust is választhatunk, illetve alternatíva lehet a kézi vagy elektromos orrszívó is.

Az orrszívás menete – ne feledjük az orrspray-k használatát sem!

Az orrszívás előtti fontos lépés, hogy egy tengervizes orrspray segítségével kimossuk a gyerkőc orrát. Ezzel fellazíthatjuk a besűrűsödött, letapadt váladékot, aminek köszönhetően az orrszívás hatékonyabb lesz.

Az orrszívást érdemes ülő helyzetben, többször megszakítva végezni mindkét orrjáratban. Kisebb gyermekek esetében fontos, hogy stabilizáljuk a fejet (célszerű mögé ülve a combjaink közé venni a fejét, mivel így a fülét is befogjuk, kevésbé ijed meg az orrszívást kísérő hangoktól). Szívás közben, nagyobb gyermekeknél az ellenoldali orrfél befogásával növelhető a szívóerő hatékonysága (ez sűrű orrváladék esetén lehet hasznos).

Az orrszívást követően a duzzadt orrnyálkahártya lelohasztására szolgáló, a gyermek életkorának megfelelő készítményt (orrspray-t vagy orrcseppet) is célszerű használnunk.

Orrcsepp vagy orrspray? Melyik a jobb választás?

Az orrdugulás elleni modern készítmények orrcsepp és orrspray formájában is elérhetők a gyógyszertárakban. Előnyük, hogy gyorsan és hatékonyan, alacsony hatóanyagdózissal is biztosítják a kívánt hatást. De melyiket érdemes választanunk a gyermekünk számára?

A gyerekek gyakran idegenkednek az orrcseppektől, ami érthető, hiszen a becsepegtetést követően a szer lefolyik a garatba, ami nemcsak kellemetlen érzés, hanem a hatékonyságot is rontja: emiatt ugyanis az orrmelléküreget a készítmény nem tudja beteríteni.  

Az orrcseppekkel ellentétben az orrspray-t közvetlenül az orrnyálkahártyára juttatjuk, és a hatóanyag nem csorog le a garatba, illetve nem csöpög ki az orrból, így a koncentráció mindig azonos lesz az orrüregben, a készítmény tehát jobban kifejtheti hatását.

A gyermekek számára ideális orrspray nemcsak az orrban megrekedt váladékot oldja, hanem egyúttal lohasztja is a duzzadt nyálkahártyát, illetve óvja is azt. Természetesen alapkövetelmény ezekkel a készítményekkel szemben, hogy ne tartalmazzanak az orr csillószőreire kártékony tartósítószereket.

Az orrspray helyes használata

A legjobb orrspray is csak akkor tudja hatékonyan tenni a dolgát, ha megfelelő technikával alkalmazzuk. Fontos, hogy a készítmény használata előtt az orrot mindig tisztítsuk ki (kisebb gyermekeknél orrszívó eszközzel, nagyobbaknál orrfújással), hogy a hatóanyag könnyebben kapcsolatba kerülhessen az orr nyálkahártyájával.

Az orrsprayből – az orvos, illetve a készítmény tájékoztatójának megfelelő adagolást figyelembe véve – mindkét orrlyukba fújjunk. Ügyeljünk rá, hogy a befújáskor nem szabad hátrahajtani a fejet, a készítmény tartályát pedig lehetőség szerint tartsuk függőlegesen.  

A nagyobb gyermekeket befújáskor biztassuk arra, hogy szívják be a levegőt, miközben fogjuk be az ellentétes orrlyukat. A készítmény befújását követően pedig kérjük arra a gyermeket, hogy a levegőt a száján át engedje ki.

Felhasznált források:

Házi Gyermekorvosok Egyesülete

Magyar Gyermekorvosok Társasága

Orrcsepp, orrspray használata, hogy valóban hasznunkra váljon