Terhesség

Óvó szeretet már a fogantatás előtt

Az esetek többségében a magzat már túl van a fejlődése legkritikusabb szakaszán, a várandósság első két hónapján, mire a leendő szülők egyáltalán tudomást szereznek a jöveteléről. Pedig védeni lehet már akkor is, amikor még csak vágynak rá.
2005. Május 15.

Amikor még csak gondolat…

A Bolgárkerék utcai intézmény fennállása óta többször váltott nevet, most éppen Országos Gyermek-egészségügyi Intézet Prevenciós Főosztálya címen található. Működésének lényege azonban kezdettől nem változott: segíteni a valóban tudatos családtervezést, onnantól kezdve védeni az új életet, hogy világra hozatalának gondolata a szülőkben először felmerül. Az ugyanis természetes, hogy a gyermeket akaró pár legnagyobb vágya, hogy egészséges, jól fejlett kisbabája szülessen, és későbbi életében is harmonikusan fejlődjön, a lehető legszerencsésebben alakuljon a sorsa. A leendő szülők mindent meg is szeretnének tenni ennek érdekében. Mégis, az esetek többségében a bontakozó élet már túl is van a magzati fejlődése legveszélyesebb szakaszán, az első nyolc héten, amikor a szülei egyáltalán tudomást szereznek a jöttéről. A legfontosabb szervek kialakulása ugyanis már az első hetekben megtörténik: a magzatnak már, kezdetleges formában bár, de “megvan mindene”, mire a kismama először elmegy a nőgyógyászati vizsgálatra, vagy kézbe kapja az első pozitív terhességi tesztet. Mégis, van arra is lehetőség, hogy a legelső pillanattól kezdve megkapjon minden szükséges törődést a kicsi, hogy valóban a fogantatásának pillanatától óvó szeretet vegye körül. A Gyermekegészségügyi Intézet Családtervezési Programja erre a tudatosságra ad módot – mutatta be az intézmény vezetője, dr. Dobó Márta főorvos. A siker adatokban is kimutatható: míg Magyarországon az újszülöttek 2,3 százaléka jön valamilyen rendellenességgel a világra, a családtervezési program keretében született babáknál ez az adat kevesebb, mint a fele, 1,1 százalék.

Főszerepre készülve

Ugye, azon senki sem csodálkozik, ha egy színész, az élete szerepálmára készülve jó előre lépéseket tesz a siker érdekében? Lefogy, vagy hízik, szakállt növeszt vagy éppen új arckaraktert alakít ki, szerepet tanul, utánanéz a kortörténeti háttérnek, stb.? Sajnos, ma még kevésbé természetes, hogy egy fiatal pár, élete nagy szerepére, a szülői létre készülve mindent megtesz azért, hogy minden a lehető legjobban sikerüljön. A Családtervezési Programot ilyen egészségtudatos fiatalok keresik fel. Hogy egészséges kisbaba születhessék, a szülőknek is egészségeseknek kell lenniük. Ezért az első lépés egy komplex szűrővizsgálat, melynek során meggyőződnek arról, hogy nincs-e valamilyen, a fogamzást, a várandósságot, vagy a szülést megnehezítő, netán a születendő gyermekre nézve veszélyt jelentő betegsége a pár valamelyik tagjának. Ha például már a fogamzás előtt kiderül, hogy a női vagy a férfi nemi szervek valamelyike gombás fertőzést hordoz, vagy gyulladásos betegség lappang benne, sokkal könnyebben, egyszerűbben kikezelhető még a teherbeesés előtt, mint utána, és súlyos aggodalmaktól szabadulhatnak meg a leendő szülők. (Hogy ez korántsem ritka eset, arra elég egyetlen adat: a programban résztvevő, vagyis magas fokon egészségtudatos nők körülbelül 40 százalékánál mutatott ki valamilyen fertőzést a hüvely mikrobiológiai vizsgálata. E kórokozók pedig könnyen okozhatnak magzati ártalmat, illetve koraszülést.)

A leendő apa spermavizsgálata is beletartozik a helyzetfelmérő szűrésbe. Manapság egyre rosszabb a fiatal férfiak spermaképe: kevesebb a mozgó, termékeny ivarsejtek száma. Ha ilyen gondot mutat a lelet, házon belül andrológushoz fordulhat a pár. Sok esetben könnyen megoldható a probléma, ha például a túlzott dohányzás okozza a spermaszám csökkenését.

A laboratóriumi vérvizsgálat illetve az általános vizsgálatok fényt deríthetnek olyan “néma” veszélyforrásokra, mint például a magas cukorszint, a kiemelkedő vérzsírérték, a magas vérnyomás és a vashiányos vérszegénység. Ezeket beállítani, kezelni is sokkal egyszerűbb és megnyugtatóbb a várandósság előtt. Ha a teszt során az derülne ki, hogy a kismama még nem esett át például a magzatra veszélyes rubeola- és bárányhimlő fertőzésen, még nem késő beoltatnia magát. Az első, akivel a fiatalok találkoznak, a védőnő, aki, ha kell, továbbirányítja az adott szakorvoshoz őket. A vizsgálat része az alapos kikérdezés is, a családban eddig előforduló betegségekről, esetleges genetikai rendellenességekről. Ha szükség van rá, genetikus is rendelkezésre áll, aki meg tudja mondani, milyen esély van arra, hogy a tervezett gyermek netán valamilyen rendellenességben érintett legyen. Ha van ilyen veszély, akkor ismertetik a szűrővizsgálatok lehetőségeit, melyik terhességi hétben, hova kell fordulniuk, hogyan derülhet ki a legbiztosabban, valóban örökölte-e a magzat a rendellenességet. Érdekesség, de modern világunkban is szükség van arra, hogy a párt tapintatosan a szexuális szokásairól is kikérdezzék: ugyanis a fogantatásnak nemcsak a túl ritka, de – ezt kevesebben tudják – a túlságosan gyakori közösülés is akadálya lehet. Ha igény van rá, szexuál-pszichológus segítségét is igénybe vehetik, házon belül.

Három hónap a kilencért

A családtervezési program a legalább három hónapos fogamzásra való felkészülési időt tartja ideálisnak. A leendő anyuka abbahagyja a fogamzásgátló tabletták szedését, ez idő alatt a pár más módon, pl. óvszerrel védekezik, időt hagyva a nő szervezetének arra, hogy kiürüljön a gyógyszer belőle, visszaálljon a normális ciklusa. Az előkészületek fontos eleme a terhességvédő, folsavtartalmú multivitamin szedése, legalább egy hónappal a tervezett fogamzás előtt, amely segít megelőzni az esetleges rendellenességeket. A tudatos felkészülés életmódi változásokkal is jár: itt az ideje mérsékelni a dohányzást, az alkoholfogyasztást, óvatosabban megválogatni az alkalmazott gyógyszereket, ha a pár bármelyik tagja érintett ezekben. Ha valamelyikük a munkahelyén veszélyes külső hatásoknak van kitéve (például röntgensugárzásnak), erre is oda kell figyelni az ivarsejtek védelmében. Ha eddig nem sportolt a fiatalasszony, célszerű most elkezdeni egy rendszeres, könnyű tornát, amely beletartozhat a szervezet várandósságra való fizikai felkészítésébe. Ez alatt az idő alatt a reggeli hőmérsékleti görbe tájékoztatja a leendő kismamát a szervezetében lezajló változásokról, például arról, hogy bekövetkezett-e ovuláció. A felkészülési időszak a terhesség korai megállapításával illetve az első, korai ultrahang-vizsgálattal ér véget: ezután a kismama gondozását a területi várandós gondozó hálózat veszi át. A kapcsolat azonban nem feltétlenül szakad meg, a megismert szakemberek várják a visszajelzést a gyermek megszületése után is, és későbbi problémákkal is lehet hozzájuk fordulni.

Apává, anyává lenni, párból családdá válni egyfajta lelki folyamat is. Az erre való ráhangolódást, az esetleges magukkal hozott gyermekkori traumák feldolgozását, a családon belüli kommunikációt segíti, sőt, közös élménnyé emelheti az erre szervezett csoportterápiás tréning. Ennek vezetője a gyermekek megszületése után is nyomon követi a fiatal családok életét, sőt, időnként babatalálkozót, szükség esetén pedig szülő-gyermek kommunikációs tréninget szervez a csoport tagjainak. Fel lehet keresni például a “hisztis”, alvásgondokkal küzdő, rossz evő kisgyermekkel.

Nem meddőségi, hanem prevenciós központ!

Fontos tudnivaló, hogy ezt a családtervezési programot elsősorban olyan fiatal pároknak állították össze, akik még csak most kezdenek bele a családalapításba. Ugyanakkor az utóbbi időben nagyobb számban jöttek ide olyan párok, akik már bizonyos ideje hiába várnak a gyermekáldásra. Az intézet azonban nem meddőségi központ, hanem elsősorban primér prevenciós feladatot vállal. Azoknak, akik például már egy éve próbálkoznak, inkább olyan szakrendelőhöz, meddőségi centrumhoz érdemes fordulniuk, amely szükség esetén megfelelő klinikai háttérrel is rendelkezik.

A gyermeket tervező párok első vizsgálatai, a laboratóriumi eredmények, a családi anamnézist felvevő beszélgetések egyúttal az intézet másik profilját, a betegségmegelőző programot is megalapozzák. Három irányban vizsgálódnak: szűrik a szív- és érrendszeri betegségekre, az allergiára és a kóros kedélyállapotra, a depresszióra való hajlamot, esetleg ezek jeleit. Noha a fiatalok azért jönnek ide, mert egészséges kisbabát szeretnének, de ennek a célnak természetesen nem mond ellent az sem, hogy nekik is egészségeseknek kell lenniük. Nemegyszer találtak már ezúton olyan betegséget, amiről még nem volt tudomása az érintettnek, viszont ez a nagyon korai felismerés, kezelés megsokszorozta esélyeit a mielőbbi teljes gyógyulásra. A gondos anamnézis felvétellel sok esetben csak annyi derül ki, hogy a fiatalok családjában nagyobb számban fordul elő bizonyos betegség. Ez – a családtervezők teljes egészsége esetén is – felhívja a figyelmet a későbbiekben kialakuló betegségre, amellyel szemben a prevenciót minél hamarabb el kell kezdeni. A leendő szülőket a programba való belépés percétől, születendő gyermeküket azok megszületésétől védik.

Három ilyen prevenciós program működik jelenleg az Intézetben. A szív- és érrendszeri, az allergia és a depresszió megelőzési program. Az utóbbinak fontos előjelzője lehet a premenstruációs szindróma (PMS).

A családtervezési programra területi hovatartozás nélkül jelentkezhetnek a gyermekvállaló párok, ennek során valamennyi szűrővizsgálat ingyenes. A genetikai tanácsadást rajtuk kívül beutaló nélkül, ingyenesen igénybe vehetik olyanok is, akik nem e program keretében kezdtek családalapításba, és akiknél valamilyen genetikai rendellenesség, öröklődő betegség gyanúja felmerült.

A betegségmegelőzési programnak mostanában kívánnak nagyon publicitást adni: védőnői ajánlásokon, rendelőkben elhelyezett szórólapokon keresztül minél több egészségét féltő, megőrizni akaró emberhez eljusson a lehetőség híre. Végső soron a kerület (Zugló) lakói egészségi állapotának javításához szeretnének ezzel is hozzájárulni. Az először jelentkezőknek tanácsos telefonon időpontot egyeztetni, ezt a 363-5272, a 363-2229 vagy a 383-8477-es telefonon tehetik meg.

Forrás: HáziPatika.com