Terhesség

Puffadás és teltségérzet a terhesség alatt

Mi okozza a terhesség alatti puffadást, túlzott gázképződést és mivel csökkenthetők a tünetek?
2020. Augusztus 12.
Puffadás és teltségérzet a terhesség alatt (fotó: Getty Images)

A terhesség alatt jelentkező puffadás, teltségérzet és fokozott gázképződés diszkomfort érzetet jelent sok kismamának. Lássuk, mi az oka, mikor jelentkezik és mivel csökkenthetők a kellemetlen tünetek.

Mikor jelentkezik puffadás terhesség alatt?

A puffadás az egyik leggyakoribb és legkevésbé sem pozitív terhességi tünet, ami általában a várandósság 11. hetében jelentkezik és tartósan fennmaradhat, akár egészen a szülésig.

Mi okozza a terhességi puffadást?

Ahogy sok mindenért, ezért is a terhességi hormonok a felelősek. A progeszteron hormon elengedhetetlen a terhesség szempontjából, ám a hormon megemelkedett szintje puffadást, felfúvódást, túlzott gázképződést is okoz.

Hogy miért? A progeszteron a test simaizomszövetét (ideértve a gyomor-bél traktust is) lazítja el. Ellazítja a beleket, ezzel lelassítja az emésztést, és az étkezésből származó tápanyagoknak több ideje van arra, hogy bekerüljenek a véráramba és elérjék a babát. Ez a jó hír. A rossz hír azonban az, hogy ezzel a lassabb emésztéssel puffadás, felfúvódás és gázképződés is együtt jár. Ahogy a méh növekszik, nyomást gyakorol a végbélre, ez pedig tovább rontja az izmok hatékony működését és kellemetlen gázképződéssel jár együtt.

Bár kellemetlen velejárója a terhességnek, a puffadás ártalmatlan a babára nézve.

Tippek a puffadás csökkentésére

Igyál sok vizet

Segíti az emésztést, csökkenti a tüneteket és még a székrekedésben is segít.

Egyél rostokban gazdagon

Nemcsak a székrekedésben, de a puffadásban is segítséget nyújt, ha rostban gazdag élelmiszereket eszel a terhesség alatt. Teljes kiőrlésű gabonaféléket, gyümölcsöket, leveles zöldeket válassz. Ugyanakkor, ha eddig nem nagyon fogyasztottál rostokban gazdag ételeket, akkor fokozatosan vezesd be az étrendedbe, mert a hirtelen, nagy mennyiség gázképződést okozhat.

Többször kevesebbet

Napi hat kis vagy három mérsékelt étkezés, két-három étel fogyasztásával nem terheli túl az emésztőrendszert és segít a gyomorégés, puffadás, gázképződést elkerülésében is.

Lassan egyél

Ha az a típus agy, aki öt perc alatt szokta megenni az ebédet, akkor valószínűleg sok levegőt is nyelsz az étel elfogyasztásával. A levegő fájdalmas gázbuborékokat termel, ettől pedig felfújódsz. Egyél lassan, kényelmesen, ráérősen. Nemcsak csökkented így a hasi kellemetlenségeket, hanem egy jól megérdemelt pihenőt is biztosíthatsz magadnak.

Próbálj relaxálni

Nyugodtan egyél, ne kapkodj stresszesen, ülj le, helyezd magad kényelembe, vegyél mély lélegzetet evés előtt, lazulj el.

Egyél keveset ezekből az ételekből

Hüvelyesek, káposzta, hagyma, cukros ételek – nem kedveznek a puffadásnak. Ugyanakkor a hüvelyeseket teljesen ne iktasd ki az étrendedből, hiszen kitűnő fehérjeforrások.

(Forrás: whattoexpect.com)