Terhesség

Saját unokáját hozta világra egy magyar nő

Lánya többször próbálkozott lombikprogrammal, sajnos sikertelenül.
2023. November 21.
(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

Első szülése után negyvenhárom évvel szült meg saját unokáját egy magyar nő Londonban, szeptember 30-án – írja a Blikk. Epres Ilona azért vállalta, hogy ő hordja ki és szüli meg negyvenéves lánya gyermekét, mert ő már majdnem feladta, hogy valaha gyermeke lehet: a hosszú évek alatt hétszer próbálkozott lombikprogrammal, a beültetések azonban sajnos nem jártak sikerrel, mindig elvetélt.

A csaknem hatvanéves Ilona hosszas egészségügyi vizsgáltokon vett részt lánya petesejtjének és a veje hímivarsejtjének beültetése előtt, amit Londonban végeztek el. A nagymama Budapestről utazott ki az angol fővárosba, ahol lánya és veje élnek.

Ilonának a terhessége alatt semmilyen problémája nem volt, és a szülés is simán folyt le. A nagymama a 3,5 kilogrammos súllyal született Danikával együtt öt gyermeket hozott világra.

A jelenleg másfél hónapos kisfiú az angol anyakönyvi kivonat szerint hivatalosan Ilona fia, ez azonban nem sokáig lesz így: most készül a lemondási nyilatkozata és lánya részéről az örökbefogadási nyilatkozat. A nő azt is elmondta a lapnak, hogy nem béranyaként, hanem dajkaanyaként szerepel a nyilvántartásban. (A dajkaanyaság esetében a dajkaanya, aki az egyik szülő hozzátartozója, aki szívességből hordja ki a gyermeket – a szerk.)

„Nagy öröm, hogy a lányoméknak tudtam segíteni, és felemelő érzés, hogy ezzel óriási boldogságot szereztem az egész családnak. Egyébként végig úgy fogtam fel a kilenc hónapos időszakot, hogy terhes vagyok ugyan, de nem én fogom Danikát felnevelni, hanem az „igazi” édesanyja. A lányom bent volt velem a szülőszobában, és ő jobban izgult, mint én. Miattam és a születendő gyermek miatt is annyira aggódott, hogy ne történjen semmi komplikáció, de amikor meglátta a kis Danit, zokogásban tört ki, akár csak én. Hosszasan együtt sírtunk a boldogságtól a kórteremben” – idézte fel a lapnak Ilona.