Terhesség

Szex a terhesség alatt – Mikor kell vigyázni?

Sok párban felmerül, hogy szabad-e szexuális életet élni a terhesség alatt? A terhesség alatti szex nem árt a babának? És a mamának?
2017. Január 23.

Szex a terhesség alatt – Mikor kell vigyázni?

A terhesség nem betegség, nem kóros állapot, hanem élettani folyamat, ami azt is jelenti, hogy nem kell különösebben korlátozni semmit, ami a szexuális élettel kapcsolatos. Azaz nem kell csak azért felfüggeszteni a szexuális együttléteket, mert bekövetkezett a terhesség.

Ugyanakkor a hormonális, testi és persze lelki változások kihathatnak a szexuális életre, mindkét fél részéről. Előfordulhat, hogy csökken a kismama libidója, ahogy ennek épp az ellenkezője is és az is megtörténhet, hogy a leendő apuka óvatosságból nem akarja az együttléteket. Minden elképzelhető és annak pont az ellenkezője is. Nem szokatlan és nem is kóros sem a csökkent libidó, sem az aggodalmak, bár sok tévhit kering a terhesség alatti szexuális együttlétről. A lényeges természetesen az, hogy a pár konszenzusra jusson, elfogadja a megváltozott helyzetet és képes legyen beszélni erről, a sokak számára kényes helyzetről.

Tehát mivel a terhesség egy természetes élettani folyamat, így ameddig mindkét félnek jólesik, addig nyugodtan lehet szexuális életet élni. Kivételek persze vannak. Érdemes korlátozni az együttléteket, ha:

– az előző terhesség vetéléssel ért véget a korai szakaszban. fokozottan igaz ez, ha ismétlődő korai vetélésről beszélünk

– az előző várandósság koraszüléssel végződött

– a méhszáj kinyílt

– hüvelyi fertőzése van az anyának

– a magzatvíz szivárog

– vérzés, alhasi fájdalom, görcsök állnak fenn

Természetesen ezeket a tüneteket meg kell beszélni a terhességet kísérő és nyomon követő orvossal, bábával, ők lesznek azok, akik óvatosságra intenek. Az egész terhesség alatt nagyon fontos a megfelelő kommunikáció mindenki részéről egymás felé.

A terhesség alatti szexuális élet vagy épp annak hiánya csak és kizárólag a párra tartozik. Csak az számít, hogy ők ketten hogyan érzik magukat, elég harmonikus-e a kapcsolatuk.

Kapcsolódó cikkeink: