Terhesség

Szülés: hamarabb jön a második baba?

Jól tudjuk, hogy minden szülés, minden anya-baba páros más, de masszívan tartja magát az a vélekedés, hogy a második baba korábban érkezik mint a szülés kiírt időpontja és szinte biztos korábban mint az elsőszülött.
2022. November 08.
Anya második gyerekét várja a nagyobb a hasához bújik

Egy 2001-es tanulmány 1514 egészséges terhes kismama várandósságának időtartamát vizsgálta. A kutatók azt találták, hogy az első alkalommal hosszabb ideig tartott a terhesség, mint a második vagy többedik terhességeknél, igaz csupán néhány napos volt eltérés.

A The European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology című szaklapban is megjelent a témával foglalkozó tanulmány, is arra jutott, hogy a második terhesség rövidebb ideig tart.

Ugyanakkor egy nemrégiben készült 2022-es felmérés az első, második és harmadik alkalommal várandós anyák terhességének hosszáról azt mondja, hogy a második babák körülbelül ugyanabban az időben érkeznek, mint az elsők, 39 hét és 5 nap után. Ez a felmérés 2437 másodszorra szülő anyuka tapasztalatait elemezte, és körülbelül 56,2%-uknak a szülés kiírt napján vagy néhány nappal korábban szült.

Másodszorra a vajúdás gyorsabb és könnyebb?

Ez a másik masszív vélekedés: másodszorra a test már emlékszik a vajúdás folyamatára, ezért a második gyereknél minden könnyebb, gyorsabb és zökkenőmentesebb.

És valóban, a második vajúdás általában fele annyi ideig tart mint az első: először átlagosan 12-18 óra a vajúdás, másodszor azonban 6-8 óra. És igen, valóban azért mert a test emlékszik, a méhszáj egyszer már kinyílt. Szerepet játszhat benne az is, hogy a nők már tudják mire számíthatnak, magabiztosabban vajúdnak második alkalommal.

Ha először komplikált volt a terhesség, másodszor is az lesz?

Ha az első terhesség komplikációkkal járt, például koraszüléssel, preeklampsziával vagy terhességi cukorbetegséggel, akkor megnő annak a kockázata, hogy a másodszor is fellépjenek ezek a nehézségek.

Egy tanulmány szerint azoknál a kismamáknál, akiknél az első terhesség során preeklampszia alakult ki, a második terhesség során 14,7%-ra nőtt a preeklampszia kialakulásának kockázata. Azoknál azonban, akiknél az első babánál nem fordult elő preeklampszia, a második alkalommal kialakuló preeklampszia valószínűsége nagyon alacsony, körülbelül 1,1% volt.

Ha az első babád koraszülöttként született, legalább 20-szor nagyobb a kockázata annak, hogy a második baba szintén koraszülött lesz.

Éppen ezért minden olyan esetben, amikor az első terhesség komplikációkkal járt, a második babánál szoros együttműködés szükséges az orvos-kismama között, illetve az orvosnak fokozottan figyelnie kell a várandósság folyamatát.

Kép: Getty Images

Forrás: mother.ly