Terhesség

Amikor a második terhesség gyorsan követi az elsőt

Ismét babát vársz, pedig csak most született meg az első gyermeked? A terhesség eleve elég nagy kihívás, pláne akkor, ha egy pici baba mellett ismét várandós lettél.
2022. Április 11.
Amikor a második terhesség gyorsan követi az elsőt (kép: Getty Images)

Amikor a lányom három hónapos volt, váratlanul ismét teherbe estem. Hamarosan saját bőrömön tapasztaltam meg milyen fizikai és pszichológiai kihívásokat tartogat az, ha ilyen kevés idő telik el két várandósság között: a szüntelen fáradtságot és hátfájást, az egyszerre két babával való foglalkozástól való félelmet, valamint a szoptatással és a terhességi súlygyarapodással kapcsolatos bizonytalanságokat – fogalmaz a parents.com cikke, ami azt is összeszedte, mi minden fontos ebben a helyzetben.

A szoptatás nem fogamzásgátló

Ha nem szeretnél gyorsan egy második terhességet, mindenképpen használj fogamzásgátlót. Ha szoptatsz, használj spirált vagy óvszert és ne a tablettát. A szoptatás ugyan késleltetheti a menstruáció újraindulását, de ettől még bizony teherbe lehet esni.

Minél hamarabb vedd igénybe a terhesgondozást

Nem biztos, hogy azonnal feltűnik, hogy ismét babát vársz, hiszen nem menstruáltál, nincs minek elmaradnia, a kilók pedig nem feltétlenül olvadtak le rólad, sőt, az is lehet, hogy stagnál a súlyod. Azaz nincsenek feltétlenül olyan szembeötlő jelek, mint először. Persze finomabb jelek lehetnek, pl. a reggeli rosszullét. Ha nem védekeztetek, akkor érdemes gondolni arra, hogy lehetsz terhes.

Döntsd el, mit legyen a szoptatással

Lehet, hogy úgy döntesz, elválasztod a babát, de dönthetsz úgy is, hogy a második terhességed alatt is szoptatsz. Van, aki fáradtnak, megerőltetőnek, kényelmetlennek tartja a terhesség alatti szoptatást, másoknak semmilyen problémát nem okoz. Járd körül a témát, beszélj szoptatási tanácsadóval, az orvosoddal és dönts.

Ne félj a súlygyarapodástól és figyelj oda nagyon az étrendedre

Gyakori, hogy a második terhesség alatt még többet hízunk. Ha ennyire közeli a második terhesség az elsőhöz, akkor valószínűleg a kismamán még van súlyfelesleg. Mindenképp figyelj az étrendedre. Ha ugyanis a terhességek között kevés idő telik el, akkor a szervezeted táplálkozási szempontból hátrányos helyzetbe kerülhet. “Bizonyos tápanyagokat, például a kalciumot és a vasat a szülés után pótolni kell, és ez körülbelül hat hónapot vesz igénybe” – magyarázza dr. John Botti, szülész-nőgyógyász. “Ezek az ásványi anyag-szintek az ideálisnál alacsonyabbak lehetnek.” Azt javasolja, hogy kalciumban és vasban gazdag étrendet fogyasszunk, és fordítsunk nagy figyelmet a terhesvitaminok szedésére.

Számíts arra, hogy extra kimerültnek fogod érezni magad

Mivel ott van melletted egy pici baba, akit lehet, hogy még szoptatsz is, nem sokat alszol, ezért kifejezetten fáradt lehetsz. Muszáj, hogy szakíts időt a pihenésre. Ne szégyellj segítséget kérni.

Ne hagyd abba a testmozgást

Jó, jó, erre mondhatjuk azt, hogy egy totyogó vagy újszülött baba mellett miféle testmozgásról beszélünk? Igaz, ami igaz. De legalább naponta sétálj, ez a kisbaba miatt sem jó, ha kimarad. Ha tudsz járj terhes tornára, terhes jógára.

Vigyázz, hogyan hordozol

A kisbabád hordozása terhesség alatt fájdalmas izomgörcsöket okozhat, a derékban, nyakban. Ügyelj arra hogyan emelsz ##8211## ha nagyon muszáj, például a nagyobb gyereked – azaz térdből csináld. Kerüld a megerőltető mozgásokat, cipeléseket.

Nyugodj meg

Mindenekelőtt nyugodj meg, ez egy nagy kihívást jelentő helyzet, de meg fogjátok oldani. Amint a második baba is megszületik, figyelj arra, hogy valamennyi testmozgást iktass be a napjaidba, szánj rá időt, mert a két egymáshoz közeli terhesség azért kimerítő a testnek. A szülés(ek) utáni felépülésben kulcs szerepet játszik a mozgás.(Cikk forrása: parents.com)