Terhesség

Miben lehet más a második terhesség?

Számos kérdés merülhet fel benned az első gyermeked születése után azzal kapcsolatban, hogy hogyan alakulhat a következő terhességed. Könnyebb vagy éppen nehezebb lesz, mint először? Miben lesz más?
2021. Október 26.
Miben lehet más a második terhesség? (Fotó: Getty Images)

A medicinenet.com szerint a fő különbségek, amelyeket a második terhesség során észlelhetsz, az általad tapasztalt tünetek. Érezheted úgy, hogy már többet tudsz az első terhességi tapasztalatok miatt, de azt is, hogy most egy kicsit más tüneteket tapasztalsz, máshogy érzed magad.

Különbségek, amiket a második terhességnél tapasztalhatsz

Előfordulhat, hogy a baba korábban mozgolódik, rugdos – ez egyszerűen azért lehet, mert már tudod, hogy milyen érzés. Először pedig eltarthatott egy ideig, mire észrevetted, mert még nem tudtad, hogy milyen.

A terhesség tűnhet fárasztóbbnak – a második terhesség során a nők általában úgy érzik, hogy az első babát könnyebb volt kihordani.

Több hamis összehúzódást, más néven Braxton Hicks-féle kontrakciót tapasztalhatsz. Ezek az összehúzódások általában azért történnek, hogy felkészítsenek a tényleges vajúdásra. A második terhesség során többször tapasztalhatod ezeket, mint első alkalommal.

A whattoexpect.com szerint valószínűleg hamarabb “érezheted” magad terhesnek. A legtöbben a második várandósságnál jobban ráhangolódnak a terhesség korai tüneteire, és könnyebben felismerik ezeket. Ennek ellenére a tünetek eltérhetnek a korábbi alkalomtól – előfordulhat például, hogy több vagy kevesebb reggeli hányingert vagy egyéb gyomorproblémát tapasztalsz, vagy éppen gyakoribb vagy kevésbé gyakoribb a vizelési inger.

Néhány tünet kevésbé lehet erős, például észreveheted, hogy olyan gyakori problémák, mint az ételtől való idegenkedés vagy a mellek érzékenysége kevésbé tűnhet súlyosnak.

Amellett, hogy lehet, hogy korábban érzed, a második terhesség hamarabb látszódhat is: mivel az első babavárás alkalmával a has- és méhizmok megnyúlnak, ezúttal elkerülhetetlenül lazábbak. Így pedig valószínűleg sokkal hamarabb látszik majd a pocakod, mint először. Lehetséges, hogy a második terhességnél lejjebb is hordod majd a pocakod, aminek szintén állhat a hátterében, hogy a méh izmai kevésbé feszesek, vagy azért is, mert a második (vagy a harmadik, vagy a negyedik…) baba valószínűleg nagyobb lehet, mint az elsőszülött.

A portál szerint a vajúdás rövidebb lehet a második szülésnél. Bár minden kismama és minden várandósság különbözik, az első szülésnél a második szakasz 2-3,5 óráig tarthat, vagy akár tovább, míg második alkalommal feleannyi időbe telhet. És a baba kitolása is gyorsabban történhet a második szülésnél. Ennek több oka van. Egyrészt a méhnyak kevésbé merev, így az eltűnése (lerövidülése), és a méhszáj tágulása általában gyorsabban történik. Emellett mivel a méhnyak és a hüvely szövete rugalmasabb, így könnyebben engednek a baba fejének nyomására.

Az utófájások azonban erősebbek lehetnek. A szülés utáni összehúzódások azt a célt szolgálják, hogy a méhed mérete a szülés előttire csökkenjen. Egy kutatás szerint, mivel a méh mérete a második terhességnél nagyobb lehet, ennél a folyamatnál erősebbek lehetnek a fájdalmak.

Források: medicinenet.comwhattoexpect.com