Terhesség

10 furcsa, korai terhességi tünet

Menstruáció elmaradása, érzékeny mellek, állandó fáradtság - a terhesség klasszikus korai tüneteit sokan ismerik. Azonban ezeken kívül néhány furcsább tünetet is lehet tapasztalni.
2020. November 16.
10 furcsa, korai terhességi tünet (Fotó: Getty Images)

Korai terhességi folyás

A hüvelyi folyást nem hozzák gyakran összefüggésbe a terhességgel, pedig sokan tapasztalnak fehér vagy halványsárga folyást az első trimeszter elején és a terhesség során. Ezt a fokozott hormonműködés és a hüvelyi vérkeringés okozhatja. A termelődése a fertőzések megelőzése érdekében történik, mivel a méhnyak és a hüvely fala felpuhul a várandósság idején.Amennyiben a hüvelyváladék szagossá, zöldessárgává válik, égő érzés, viszketés tapasztalható, vagy nagyon sűrű, esetleg nagyon vizes állagú lesz, érdemes felkeresni a kezelőorvost, mert ezek fertőzés jelei is lehetnek.

Emelkedik a testhőmérséklet

Az ovuláció utáni első reggelen az ébredés után mért testhőmérséklet kissé magasabb lehet, amely általában a menstruációig így maradhat. Ha ez a hőmérséklet, az úgynevezett bazális testhőmérséklet több mint két hétig magasabb marad, az lehet terhesség miatt is.

Fejfájás, görcsök, gyakori vizelési inger

A terhesség alatti hormonális változások és a vér mennyiségének változása fejfájáshoz vezethetnek. Néhányan az alhas mindkét oldalán tapasztalhatnak a menstruációs görcsökhöz hasonló görcsöket. A növekvő méh pedig extra nyomást gyakorolhat a húgyhólyagra, ezért a legtöbben gyakori vizelési ingert tapasztalnak.

Szédülés

Nem ritka, hogy a várandósok szédülést tapasztalnak az első trimeszterben. A terhesség miatt ugyanis csökken a vérnyomás, és kitágulnak az erek. A tünetekre fontos nagyon odafigyelni, mert a súlyos szédülés hüvelyi vérzéssel és erős hasi fájdalommal együtt méhen kívüli terhesség jele is lehet. Ilyen esetben az életveszélyes szövődmények elkerülése miatt azonnal orvoshoz kell fordulni.

Székrekedés

Jelentkezhet olyan felfúvódás-érzet is, amely szellentésre vagy a nagydolog elvégzésére késztethet – ami aztán mégsem történik meg. A terhesség során tapasztalt hormonális változás ugyanis vezethet székrekedéshez is, akárcsak a terhességi vitaminok. Az emésztőrendszer is lassul a terhesség alatt, hogy az extra idő alatt a tápanyagok a véráramon keresztül a fejlődő babához még hatékonyabban juthassanak el.Ha nem tudsz vécézni, fogyassz több rostot és folyadékot, és mozogj rendszeresen! Amennyiben szükséges, fordulj orvosodhoz, aki székletlágyítót is felírhat, ha arra van szükség.

Pecsételő vérzés

A terhes nők nagyjából 25-40%-a tapasztal enyhe vérzést, pecsételő vérzést a terhesség korai időszakában. Ez akkor fordulhat elő, amikor a megtermékenyített petesejt beágyazódik a méhnyálkahártyába. Ezt nevezzük implantációs vérzésnek, amely nagyjából 2 héttel a fogantatás után fordulhat elő.Ha a vérzés erősödik, vagy erős görcsök, hátfájás, szúró fájdalom kíséri, azonnal orvoshoz kell fordulni, mert ez a méhszáj irritációjának, méhen kívüli terhességnek is lehet a tünete, vagy vetélést is előre jelezhet.

Megfázásos tünetek

A terhesség hatására csökken az immunitás, emiatt fogékonyabb lehet a kismama a megfázásra, influenzára, köhögésre. Ha megfázásos, influenzás tüneteket tapasztalsz, feltétlenül beszélj az orvosoddal.

Gyomorégés

A gyomor és a nyelőcső közti szelep lazábbá válik a terhesség során, így visszaszivároghat a gyomorsav a nyelőcsőbe, ami gyomorégést okozhat. Érdemes lehet ilyen esetben gyakran, kisebb adagokat enni, kevesebb olajban sült ételt fogyasztani, kerülni a szénsavas italokat, citrusféléket, gyümölcsleveket, fűszeres ételeket.

Hangulatingadozások

A hormonszintek hirtelen változnak meg, amikor egy nő babát vár, s ez az érzelmekre is hatással lehet. Tapasztalni lehet hangulatingadozást, a libidó változását, és az sem meglepő, ha sírósnak, érzelmesebbnek érzi magát a kismama.

Fémes íz

Az ösztrogén és a progeszteron szintjének növekedése sok terhes nőnél okozhat ízváltozást, az ízérzés zavarát.  A dysegusia nevű állapot miatt néhány várandós nő úgy érzi, mintha fémes íz lenne a szájában. A rágózás, valamilyen sós étel, a hideg folyadék vagy a fűszeresebb ételek segíthetnek elűzni ezt az ízt.A cikk forrása: healthline.com