Terhesség

Tényleg megnőhet a lábad a terhesség alatt?

Valóban tapasztalhatod azt a várandósság alatt, hogy nagyobb cipőre van szükséged?
2023. Január 20.
kismama lába
Az egyik különös terhességi tünet a lábfej növekedése. (Kép forrása: Getty Images)

A rövid válasz a kérdésre az, hogy igen. De mi ennek az oka?

A terhesség alatt egyrészt nagyon gyakori, hogy a bokák és a lábfejek megduzzadnak, különösen a harmadik trimeszter során. Ha lábduzzanatról van szó, az általában nem egy folyamatosan jelen lévő tünet, hanem ingadozóan jelentkezhet. Éjszaka általában jobban megdagadnak a lábak, mint reggel, és bizonyos tevékenységek, testhelyzetek, de akár az étrend is hatással lehet erre a tünetre.

De akár az is megtörténhet, hogy a lábaid valóban növekednek, aminek a hátterében a következő okok állhatnak:

Súlygyarapodás. A terhesség során ahogy a has egyre növekszik, és súlygyarapodást is tapasztalsz, a test nagyobb nyomást gyakorol a lábboltozatra, ami ettől ellaposodhat és megnyúlhat.

Hormonok. Az egyik terhességi hormon, a relaxin feladata az, hogy meglazítsa a medence körüli szalagokat, hogy ezzel felkészítse a testet a szülésre. Azonban a tested többi szalagjára is hasonló hatást fejt ki, köztük a lábfejre is. A lábfej 26 csontból és több mint 30 ízületből áll, amelyeket szalagok hálózata tart össze. A lábad csontjai tehát nem nőnek meg, de az ezeket összetartó szalagok már nem lesznek olyan feszesek, mint korábban, így akár fél vagy egy számmal nagyobb cipőre is szükséged lehet.

A láb növekedését már a második harmadban lehet tapasztalni, és a terhesség előrehaladtával még valamivel nagyobbak lehetnek a lábfejek.

A baba születése után, miután a lábduzzanat csillapodik, tapasztalhatod azt, hogy ismét a szokásos cipőméretet hordod. De az is előfordulhat, hogy végleg megnő a lábad fél vagy egy mérettel.

Amire feltétlenül figyelj oda, hogy azonnal fordulj orvoshoz, ha azt tapasztalod, hogy hirtelen megduzzad a lábad vagy a bokád. Ez ugyanis jelezhet preeklampsziát is, egy súlyos vérnyomás-betegséget a terhesség alatt, amelyet a lehető leghamarabb kezelni kell.

Források: babycenter.com, thebump.com