Terhesség

Szülési turizmus miatt csaptak le egy bűnbandára

Húsz ember ellen emeltek vádat, mert kínai nőkkel fizettettek azért, hogy az Egyesült Államokban szülhessék meg a gyermekeiket, akik így automatikusan amerikai állampolgárok lesznek. Ez az első alkalom, hogy szülési turizmus miatt csaptak le a hatóságok.
2019. Február 04.
Szülési turizmus miatt csaptak le egy bűnbandára

Vízumcsalás, pénzmosás vádjával húsz ember ellen emeltek vádat Kaliforniában, mert dollárezreket kértek kínai nőktől azért, hogy az Egyesült Államokban szülhessenek. A gyerekek így automatikusan amerikai állampolgárok. A nők elleplezték állapotukat a határon és a beutazásukról is hazudtak. Ez az első alkalom, hogy szülési turizmus miatt csaptak le a hatóságok egy bűnbandára.

Egy hivatalnok elmondta, hogy nem feltétlenül illegális az országba menni szülni, de ha az utazás céljához hazudnak, akkor az vízumcsalásnak minősül. Bár nincs róla hivatalos adat, de becslések szerint évente 36-40 ezer kisbaba születhet így az Egyesült Államokban. Florida állam szerint a 2000-es évek óta a külföldi szülések száma 200 százalékkal nőtt. Az orosz nők Miamit preferálják, több tízezer dollárba is kerülhet, hogy az USA-ban tartózkodjanak és szüljék meg gyereküket. Ráadásul több hónapra különválnak a családjuktól, de így is megéri nekik.

Számos előnnyel jár az amerikai állampolgárság: a gyermek a állampolgársággal élete végéig élhet és dolgozhat az USA-ban, 13 évig ingyen tanulhat, a kínaihoz mérten kevesebb a légszennyezés és a 21. életévük betöltésével lehetőségük van arra, hogy az egész családjuknak állampolgárságot szerezzenek.

Kapcsolódó cikkeink szülés témában:

Forrás: MTI