Terhesség

A légszennyezettség nyomot hagy a méhlepényen

A légszennyezés káros hatásai az emberi szervezetre közismertek. Egy vizsgálat szerint a placentát is eléri a légszennyezettség.
2018. Szeptember 19.
A légszennyezés a placentán is átjuthat

A londoni Queen Mary Egyetem kutatói öt londoni terhes nőnél találtak bizonyítékot arra, hogy a légszennyezettség a méhlepényen is megjelenik. Mind az öt nő tervezett császármetszésen ment át, mindannyian Londonban éltek a várandósságuk alatt és egyikük sem dohányzott soha.

A placentában észlelt szénrészecskék megegyeznek azokkal, amelyeket a fosszilis energiahordozók égetésével jönnek létre. Ez az új tanulmány megerősítette azokat a félelmeket, amelyek szerint a légszennyezés károsíthatja a magzatot.

Mind az öt baba egészségesen született, császármetszéssel. A kutatók a megszületés után vizsgálták meg a placentát. A méhlepény vizsgálata során szénrészecskéket fedeztek fel a placentán.

Dr. Lisa Miyashita, a tanulmány vezető kutatója és a londoni Queen Mary Egyetem posztdoktori kutatója szerint a levegőszennyezésnek való kitettség összefüggésbe hozható a koraszüléssel, az alacsony születési súllyal, a gyermekkori légzőszervi megbetegedések kockázatával és a csecsemőhalandósággal. “Eddig kevés bizonyíték volt arra, hogy a belélegzett részecskék átjutnak a vérbe a tüdőből.”

Régóta tudjuk, hogy a légszennyezés befolyásolja a magzat fejlődését, és hatással lehet az egész életükre “- mondta. “Arra voltunk kíváncsiak, hogy az anya által belélegzett szennyezett levegő, az anya tüdején át, átjut-e a placentán.”

Dr. Norrice Liu, gyermekorvos, klinikai kutató a szeptemberben Párizsban megtartott Európai Légzőszervezet Nemzetközi Kongresszuson kifejtette, hogy a szénrészecskék nagy részét a makrofágok kitakarítják a tüdőből, és csak nagyon kis része tör át az első védelmi vonalon és kerül a véráramba. “Eredményeink az első bizonyíték arra, hogy a belélegzett szennyező részecskék átjuthatnak a tüdőből a keringésbe, majd a méhlepénybe. Nem tudjuk, hogy az általunk talált koromrészecskék átkerülhetnek-e a magzatba, de a bizonyítékok azt sugallják, hogy ez lehetséges. Azt is tudjuk, hogy a részecskéknek nem kell bejutniuk közvetlenül a baba szervezetébe ahhoz, hogy kedvezőtlen hatást fejtsenek ki. A várandós nőknek érdemes elkerülniük a nagyon szennyezett környékeket.”

(via)

Kapcsolódó cikkeink: