Terhesség

Tatár Csilla szerint nagy szükség van a munkamegosztásra

A babát váró csinos műsorvezető szerint nincs biztos recept a gyermeknevelésre, de szükség van a szülők jól szervezett munkamegosztására.
2015. Október 22.

Tatár Csilla elsők között olvashatta azt a jelentést, amely a kisgyermekekkel kapcsolatos munkamegosztásról szól. Csilla a kutatás eredményeire szeretné felhívni a figyelmet. „Véleményem szerint, amíg pici a baba, teljesen természetes, hogy az anyuka otthon marad vele, és a gyermekgondozás mellett az otthoni teendőket is elvégzi, mire az apuka hazaér a munkából.

Ha egy édesapának fontos a családja, akkor különösebb kérés nélkül is számítani lehet arra, hogy le fogja venni a terheket a kimerült édesanya válláról. Azonban fontos az, hogy a szülők megbeszéljék, hogy kinek mi a feladata, és tudjanak segítséget kérni egymástól. Ha ez megvan, akkor nincs szemrehányás vagy számonkérés, és remekül ki lehet alakítani azt, hogy kinek mi a feladata, kinek mi a szerepe a kicsi különböző fejlődési szakaszaiban” – nyilatkozta Csilla.

A műsorvezető elmondása szerint a gyermeknevelésre nincs tuti recept. Hagyni kell, hogy kialakuljon a rendszer családon belül. A baba születése utáni időszakban úgyis kiderül, hogy melyik az a feladat, amiben az anyukának leginkább szüksége van a támogatásra és a segítségre. „Én biztos vagyok abban, hogy a legfőbb támaszom ebben a helyzetben is a párom lesz, hiszen eddig is nagyon odafigyeltünk a másikra, és ez a kisbabánk megszületése után is így lesz. Nagyon jó lenne, ha minden édesanya mellett ott lenne egy ilyen társ, aki tudja, hogy neki is fontos szerepe van a gyermekgondozásban” – tette hozzá Csilla.

A Sudocrem által végzett reprezentatív kutatása arról szólt, hogy milyen a munkamegosztás a kisgyermekes családoknál. A 600 fős mintavétellel készült felmérés kimutatta azt, amit eddig csak sejteni lehetett, hogy a gyermekgondozás terén az elmélet és a gyakorlat között némi különbség mutatkozik. A gyermekgondozásnak ugyanis a megkérdezettek döntő többsége szerint az anya és az apa közös feladatának kellene lennie. A valós helyzet ugyanakkor az, hogy a teendők többsége még mindig az anyára hárul.

Az anyai örömök elé néző Tatár Csilla a kisbabák bőrének ápolójaként ismert Sudocrem márkanagykövete. A Sudocrem és az ismert műsorvezető együttműködésének fő célja az édesanyák támogatása a gyermeknevelésben.

Forrás: Eurolex