Tények és tévhitek – mit egyen a kismama?
1. A kismamának kettő helyett kell ennie
Nem igaz, hogy a kismama azt ehet, amit csak megkíván és az sem baj, ha sokat hízik. Ez az állítás mára csak egy borzalmas közhely. Sem az orvosok, sem a védőnők nem támogatják ezt a felfogást, ehelyett inkább egy kiegyensúlyozott, minőségi étrend kialakítására biztatnak, valamint a szénhidrát-fehérje-zsír hármas bevitelének optimális arányára.
2. Halat tilos!
Igaz, hogy vannak fajták, amelyek fogyasztása nem ajánlott a magas metil-higany tartalom miatt (tonhal, kardhal, lepényhal, harcsa és süllő), de a hal húsában lévő Omega-3 zsírsavak segítik a magzat fejlődését és csökkentik a koraszülés kockázatát. Ezt a telítetlen zsírsavat a szervezet nem képes előállítani magától, éppen ezért fontos hetente kétszer halat enni a kismamának. Busát, pontyot, pisztrángot, lazacot és rákot bátran lehet fogyasztani.
3. Egy pohár bor nem árthat…
Az alkoholfogyasztás a várandósság alatt az egyik legvitatottabb kérdés a mai napig, ahány kutató, orvos és védőnő, annyi válasz. A legbiztonságosabb így az, ha a kismama kerüli az alkoholfogyasztást még a legkisebb mértékben is. Ugyanez igaz a kávé-és teafogyasztásra és kerülni kell a cukros, szénsavas üdítőket is. Leginkább a víz és 100%-os gyümölcs-és zöldséglevek fogyasztása javasolt.
4. Hús és tejtermékek – csak bátran!
Igaz, hogy a húsok és tejtermékek a fehérjék és a kalcium legfőbb forrásai, ám a várandósság alatt észben kell tartani néhány kikötést. Nagyszerű fehérjeforrás a sovány marha-és csirkehús valamint a tojás – természetesen jól átsütve vagy átfőzve!
5. Kerüljük a nyers ételeket!
A bífsztek, a szusi, a nyers tojásból – például a tiramisu vagy a majonéz – készült ételek tiltólistán vannak. Nem javasolt a penészes sajtok fogyasztása sem, és várandósan ne igyunk pasztörizálatlan tejet.Kapcsolódó cikkeink:
Forrás: Kismama magazin