Terhesség

Csökkentheti a terhességi szövődmények kockázatát az egészséges táplálkozás

Az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) szerint a várandósság előtti és alatti egészséges táplálkozás összefügg a terhességi szövődmények alacsonyabb kockázatával.
2021. Június 29.
Csökkentheti a terhességi szövődmények kockázatát az egészséges táplálkozás (Fotó: Getty Images)

Az egészséges táplálkozás a fogamzás körüli időszaktól, a második trimeszteren át csökkentheti a terhesség számos gyakori szövődményének kockázatát a NIH kutatóinak tanulmánya szerint. Azoknál a vizsgálatban résztvevő várandós nőknél, akik az egészséges étkezés három mutatójának bármelyikében magas pontszámot értek el, alacsonyabb volt a terhességi diabétesz, a terhességgel összefüggő vérnyomás-problémák és a koraszülés kockázata.

A tanulmányt Dr. Cuilin Zhang és munkatársai készítették, a NIH Eunice Kennedy Shriver Országos Gyermekegészségügyi és Humán Fejlesztési Intézetétől (NICHD). A kutatás az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban jelent meg.

A kutatók a NICHD magzati növekedési tanulmányának a résztvevők várandóssága során több alkalommal gyűjtött, az étrenddel kapcsolatos adatait vizsgálták. Közel 1900 nő töltötte ki a várandósságuk 8-13. hetének étrendjével kapcsolatos kérdőíveket, továbbá arra kérték őket, hogy becsüljék meg, hogy mit ettek az előző három hónapban. A várandósságuk 16-22. és 24-29. hetében arról kellett beszámolniuk, mit ettek az előző 24 órában.

Válaszaikat az egészséges táplálkozás 3 mutatója alapján értékelték: az alternatív egészséges táplálkozási index (AHEI), az alternatív mediterrán étrend (AMED), és a DASH étrend (a mozaikszó jelentése: diéta a magas vérnyomás megállításának elősegítésére) alapján. Ezek mindegyike előtérbe helyezi a gyümölcsök, a zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonák, az olajos magvak és a hüvelyesek fogyasztását, és korlátozza a vörös húsok és a feldolgozott húsfélék fogyasztását.

Általánosságban a kutatók azt tapasztalták, hogy ezek közül bármely diéta követése a fogantatás körüli időszaktól, a második trimeszteren át, összefüggésbe hozható a terhességi cukorbetegség, a magas vérnyomás, a preeklampszia és a koraszülés alacsonyabb kockázatával.

Például azoknál a nőknél, akiknek AHEI-pontszáma a 16-22. héten magas volt, 32%-kal alacsonyabb volt a terhességi diabétesz kockázata, mint az alacsony AHEI-pontszámú nők esetében. Azoknál, akiknek a 8-12. és a 16-22. héten magas volt a DASH-pontszáma, 19%-kal alacsonyabb volt a terhességgel összefüggő vérnyomás-problémák kockázata. Akiknek a 24-29. héten magas volt az AMED pontszáma, illetve szintén a 24-29. héten a DASH-pontszáma, 50%-kal alacsonyabb volt a koraszülés kockázata.

Forrás: nichd.nih.gov