
Fotó: GettyImages
Ahogy megfogan bennünk az új élet, már nem csak saját magunkért tartozunk felelősséggel, hanem a babánkért is. Olyan alapvető dolgokat is át kell gondolni, mint az étkezünk, ugyanis van néhány tiltólistás dolog, aminek a fogyasztása akár gondot is okozhat. Ezek jellemzően a nyers (hús, tojás, halak) és a penészes (sajt) ételek. Az eper rajongóknak jó hírünk van, a bogyós gyümölcs általában nem okoz gondot, de lássuk a részleteket.
Az eper jótékony hatásai
Az eper vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, amelyek pozitívan befolyásolhatják a terhesség lefolyását. Jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaz, amely erősíti az immunrendszert, és támogatja a vas felszívódását, ami ebben az időszakban kiemelten fontos, a kismamák nagy része ugyanis vérszegénységben szenved a várandósság során.
Az eper egy másik kulcsfontosságú összetevője a folsav, ami babavárás alatt elengedhetetlen. A folsav hozzájárul a magzat idegrendszerének megfelelő fejlődéséhez, segíthet csökkenteni a veleszületett rendellenességek kockázatát, mint például a nyitott gerinc. Az orvosok már a fogantatást megelőzően is javasolják a folsav megnövelt bevitelét, az eper pedig természetes módon is segíthet ebben.
Az eperben található A-vitamin javíthatja a látást és megelőzheti a szemproblémákat. A kálium pedig szerepet játszhat a vérnyomás szabályozásában, ami segíthet a preeklampszia vagy más néven, terhességi magas vérnyomás megelőzésében.
Végül pedig a gyümölcs rosttartalma támogatja az emésztést, és segíthet a székrekedéssel kapcsolatos problémákon, ami a hormonális változások miatt gyakori probléma terhesség alatt.
Az eper kockázatai terhesség alatt
A gyümölcs rengeteg pozitív hatása mellett előfordulhat némi kockázat, ennek ellenére nincs a várandósság során kerülendő ételek között.
A legtöbben elsősorban az allergiás reakció lehetősége miatt aggódnak. Ha egy nő korábban allergiás volt az eperre, vagy valaki a családjában érzékeny rá, óvatosnak kell lennie a fogyasztása során. Allergia bármely életkorban jelentkezhet, így azoknál is előfordulhat, akik korábban panaszmentesen fogyasztották. Az eperallergia viszketéssel, csalánkiütéssel, duzzanattal vagy akár légzési nehézségekkel is jelentkezhet. Ha a fogyasztása után ehhez hasonló szokatlan reakciók jelentkeznek, célszerű elhagyni az epret és orvossal konzultálni.
Az epren található növényvédőszer-tartalom, valamint baktériumok és fertőzések is veszélyt jelenthetnek, de ez általánosságban az összes mosatlan zöldségről és gyümölcsről elmondható. Az eper ugyan nehezebben mosható, de alapos tisztítás után nyugodtan fogyasztható.
Az eper savassága egyeseknél kellemetlen gyomorégést okozhat. Azok, akik már a terhesség előtt refluxban szenvedtek, a tünetek súlyosbodását tapasztalhatják a nagyobb mennyiségű gyümölcs fogyasztása után. Ha ez bekövetkezik, érdemes csökkenteni a mennyiséget, vagy semlegesebb ételekkel, például joghurttal vagy túróval kombinálni, amelyek kiegyensúlyozhatják a savasságot.