Terhesség

Terhesen ment vissza a szülési szabadságról, azonnal kirúgta a főnöke

Akár beismerik, akár nem, még mindig sok munkáltatónak „terhes”, ha a dolgozói szülési szabadságra mennek. Az meg pláne, ha az első baba után gyorsan jön is a második...
2023. Március 20.
Terhes nő a kislányával
Fotó: Getty Images

Ezt saját bőrén tapasztalta meg Siobhan Black, aki Lanarkshire-ben dolgozott fodrászként egészen addig, amíg családot nem alapított. Az anyuka ugyan úgy tervezte, hogy a gyerekszülés után visszatér a munkába, a főnöke azonban keresztülhúzta a számításait.

Mondvacsinált kifogás

Mikor lejárt a szülési szabadsága, ismét munkába állt, arról pedig, hogy a második gyermekét hordja a szíve alatt a munkaadóját is tájékoztatta. Amint végzett az első napján, a szalon tulajdonosa, Evelyn Drane kiadta az útját. Indoklásként természetesen nem Siobhan terhességét hozta fel, hanem a munkája minőségére hivatkozott, de a kismama átlátott a szitán és nem hagyta annyiban a dolgot.

Jogi útra terelte az ügyet, a bíróságon pedig elmondta, hogy 2019 októbere óta dolgozott Evelynnek, így az évek során jól látta, hogy az üzlet nem hozott különösebben busás profitot a tulajdonosának. Kisebb nézeteltérések már az első terhessége kezdetén is adódtak közöttük, az üzletvezető ugyanis megpróbált megszabadulni tőle, a jogaira hivatkozva akkor azonban az édesanya ügyvéd nélkül is meg tudta védeni az igazát.

Fodrász hajat vág

Fotó: Getty Images

Győzött az igazság

Amíg Sibhan otthon volt az újszülött babájával, kollégái munkaóráit jelentősen lecsökkentették, emiatt pedig a fizetésük is kevesebb lett. „Bár én épp a szülési szabadságomat töltöttem, teljesen világossá vált számomra, hogy a főnököm a korábbinál is nagyobb anyagi gondokkal küzd” – mondta az anyuka a bíróságon.

A döntéshozók természetesen meghallgatták a szalon vezetőjét is, a tárgyalás végén pedig Siobhannak adtak igazat. A bíró szerint a munkaadó semmilyen módon nem tudta bebizonyítani, hogy az elbocsátás nincs összefüggésben az anyuka második várandósságával, ezért a keresetet teljes mértékben megalapozottnak találta.

Forrás: Via, Fotó: Getty Images