Terhesség

Terhesség tünetek nélkül?

A rosszullétek, a gyomorégés, a növekvő étvágy, a mellek érzékenysége - néhány a jól ismert terhességi tünetek közül. A várandósság tünetei, azok időtartama, súlyossága kismamánként eltérő, sőt, akár ugyanannál az anyukánál terhességenként is.
2021. Március 24.
Írd ide a képaláírást

De lehetséges, hogy valaki ne tapasztalja a tipikus terhességi tüneteket?

Mikor jelentkeznek általában a gyakori terhességi tünetek?

A terhesség első trimeszterében tapasztalják a legtöbben az olyan gyakori tüneteket, mint a fáradtság, a rosszullétek, a szagokra való érzékenység és a mellfájdalom. A korai terhességi tünetek általában az utolsó menstruáció első napja után 5-6 héttel jelentkeznek – írja Verywellfamily.com.

A mellek érzékenységét már a fogantatástól számított 1-2 héten belül lehet tapasztalni. Vannak, akik a testsúlyuk változását is észrevehetik. Az intenzívebb tünetek – mint például a reggeli rosszullétek – többsége általában a második trimeszterben kezd enyhülni. Ahogy a terhesség tünetei, úgy azok gyakorisága és időtartama is egyénenként változhat.

Amikor nincsenek tünetek

Bár nem gyakori, de nem is lehetetlen, hogy valakinek ne legyenek terhességi tünetei. A Journal of the Royal Society of Medicine folyóiratban megjelent tanulmány szerint 475 nőből 1 nem tudja a 20. terhességi hétig, hogy terhes, míg 2500 nőből 1 csak a vajúdáskor tudja meg, hogy babát vár – írja a Parents.com.

A Verywellfamily.com szerint a rejtett terhességnek, vagy más néven csendes terhességnek többféle okból is bekövetkezhet, mint például a PCOS (policisztás petefészek szindróma). Néha pedig egyszerűen valakin nem látszik, hogy babát vár, vagy nem érez terhességi tüneteket, amíg nem tart a terhesség majdnem felénél.

Dr. Jane van Dis szülész-nőgyógyász, a Maven Clinic telemedicina hálózat orvosigazgatója elmondta a Parents.com-nak, hogy a páciensei, akik nem tapasztaltak tüneteket az első 5 hónap során, szinte mind rendszertelen menstruációról számoltak be. Számukra nem meglepő, ha 2-3, vagy akár 4 hónapig nincs menstruációjuk.

Tehát szabálytalan menstruáció esetén a kimaradt ciklus nem mindig a terhesség jele. Ha pedig valaki nem gondolja azt, hogy terhes, ha elmarad a menstruáció, a tüneteket más okoknak is tulajdoníthatja (például székrekedést és émelygést okozhatnak emésztőrendszeri problémák is).

Dr. van Dis szerint előfordulhat néhány nőnél az is, hogy az első, sőt akár a második trimeszter során is, hogy időnként jelentkezik vérzés. Ez egy terhességi komplikáció és tünet is, de ha emellett egyéb tünete nincs a terhességnek, akkor a vérzést az adott személy betudhatja rendszertelen ciklusnak is.

Ha csak a vajúdáskor derül ki a terhesség

“A terhesség elutasításának nevezik azt az állapotot, amely esetén a várandós nő nem veszi észre a terhességet, és hiányzik a terhessége objektív percepciója (felismerése)” – idézi a BMC Psychology tudományos folyóiratot a Parents.com.

A terhesség elutasítása történhet például olyanokkal, akik nem akarnak terhesek lenni, ideértve tizenéveseket, szenvedélybetegeket, és azokat is, akik különböző okokból kifolyólag úgy vélik, hogy nem állnak készen a gyerekvállalásra. “Nem nagyon kutattam utána a témának, de számomra úgy tűnik, hogy ha valaki egészen a szülésig nem tud a terhességről, az az eset a fiziológia problémák – hogy a terhességnek csak nagyon kevés tünete volt, vagy egyáltalán nem is volt tünete – és mentális egészségügyi problémák együttese lehet” – fogalmazott Dr. van Dis. Hozzátette, hogy: “Nagyon egyértelmű különbségek vannak az étellel teli has vagy a belekben fellépő puffadás, illetve a terhességgel növekvő has között, mert utóbbi esetben egy kisbaba fejlődik benne.”

Forrás: verywellfamily.com, parents.com