
Kép: Getty Images
A nyers tej fogyasztása az új trend, Tiktokon, Instán azt hirdetik róla, hogy természetesebb, mint a pasztőrözött tej, sőt magasabb a vitamintartalma is. Az agrarheute.com szakportál körbejárta, mi igaz ebből.
Támogatja a bélflórát a nyers tej?
A nyers tej állítólag értékes probiotikumokkal segíti a bélflóra működését. Vizsgálatok azonban kimutatták, hogy az ember számára hasznos bélbaktériumok, például a bifidobaktériumok és a laktobacillusok csak kis mennyiségben vannak jelen benne. A nyers tejben lévő mikroorganizmusok közel 90%-ban a Pseudomonadaceae baktériumcsalád képviselői, amelyek a tej romlásáért felelősek, és károsak lehetnek a bélflórára.
Kinek nem szabad nyers tejet inni?
A nyers tej veszélye, hogy tele lehet baktériumokkal és nem a jó fajtával. Szennyezett lehet E. colival vagy Campylobacter-baktériumokkal, sőt a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás kórokozóját.
Gyerekek, terhes nők, idősek és betegek, legyengült immunrendszerűek egyáltalán ne fogyasszanak nyers tejet.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nyers tejjel kapcsolatos tájékoztatója szerint a magyarországi szabályozás alapján nyers tej, illetve nyers tej felhasználásával készült, nem hőkezelt tejtermékek értékesítésének helyén, jól látható módon fel kell tüntetni a „nyers tej, forralás után fogyasztható”, illetve a „nyers tejből készült” jelölést. Hazánkban jogszabály lehetőséget ad arra is, hogy forralás után a termelői nyers tejet közétkeztetők és vendéglátók felhasználják.
A Nébih felhívja a figyelmet arra, hogy a tudomány jelenlegi állása szerint a nyers tej fogyasztása egészségi kockázatot jelent.