Töltött húst készíteni karácsonykor több szempontból is kiváló választás lehet. A töltött hús egyfelől régóta része az ünnepi hagyományoknak sok kultúrában. Gazdagságot, bőséget és ünnepi hangulatot sugall. Másfelől nagyon sok módon készíthető el, hiszen különféle töltelékekkel – például gesztenyés, aszalt gyümölcsös, gombás vagy diós – és húsokban gondolkodhatunk: a hagyományosabb csirkemell, pulyka mellett a kicsit különlegesebb kacsamellig, tényleg csak a fantáziánk szab határt. És sokféle körettel is tálalhatjuk, sőt, jól illenek a töltött húsokhoz mártások, chutney-k és savanyúságok is.
Hatalmas előnyük a töltött húsoknak, hogy előre is el lehet készíteni, ami nagy könnyebbség a karácsonyi sürgés-forgás közepette. Tálaláskor rendkívül dekoratív, szeletelve szépen mutat az asztalon, és könnyen adagolható. Szóval igazi világbajnok az ünnepi fogások között. Te melyik tölteléket választanád idén? Hogy segítsünk eldönteni a kérdést, hoztunk 3 receptet a Nosalty recepttárából.
Aszalt szilvával töltött csirkemell
Hozzávalók:
- 60 dkg csirkemellfilé
- 20 dkg aszalt szilva
- 2 ek szilvalekvár
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
Klasszikus választásnak nevezhetjük az aszalt szilvás csirkemellet. A pontos elkészítését a Nosalty oldalán tudjátok elolvasni ITT.
Pirított velővel töltött sertéskaraj
Egy kicsit megosztóbb, hiszen belsőséget tartalmaz a velővel töltött hús. Nagyon izgalmas ízvilágú, érdemes megkóstolni mindenkinek.
Hozzávalók
-
40 dkg sertés rövidkaraj
-
25 dkg sertésvelő
-
1 kis fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
10 dkg finomliszt
-
2 db tojás
-
15 dkg zsemlemorzsa
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint(őrölt)
-
0.5 dl napraforgó olaj
A receptet a Nosalty-n találjátok meg ITT.
Csirkecomb gombás töltelékkel
Szárnyasokat kedvelőknek jó választás a csirkecomb, a gyerekek is szokták szeretni ezt a töltött hús változatot.
Csirkecomb
-
5 db csirkecomb
-
20 dkg csiperkegomba
-
2 db újhagyma
-
1 csokor petrezselyem
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
2 teáskanál ételízesítő
-
1 kk majoranna
-
1 kk kakukkfű
-
3 gerezd fokhagyma
-
4 ek napraforgó olaj
Az elkészítése nem túl bonyolult, a Nosalty oldalán ITT megtaláljátok.