Terhesség

Töltött húsok karácsonyra – 3 bajnok recept

Hagyományos karácsonyi fogásnak számít a töltött hús, gazdagságot, bőséget és ünnepi hangulatot sugall, ezért kitűnő választás szentestére.
2024. December 09.
szilvával töltött hús

Kép: Getty Images

Töltött húst készíteni karácsonykor több szempontból is kiváló választás lehet. A töltött hús egyfelől régóta része az ünnepi hagyományoknak sok kultúrában. Gazdagságot, bőséget és ünnepi hangulatot sugall. Másfelől nagyon sok módon készíthető el, hiszen különféle töltelékekkel – például gesztenyés, aszalt gyümölcsös, gombás vagy diós – és húsokban gondolkodhatunk: a hagyományosabb csirkemell, pulyka mellett a kicsit különlegesebb kacsamellig, tényleg csak a fantáziánk szab határt. És sokféle körettel is tálalhatjuk, sőt, jól illenek a töltött húsokhoz mártások, chutney-k és savanyúságok is.

Hatalmas előnyük a töltött húsoknak, hogy előre is el lehet készíteni, ami nagy könnyebbség a karácsonyi sürgés-forgás közepette. Tálaláskor rendkívül dekoratív, szeletelve szépen mutat az asztalon, és könnyen adagolható. Szóval igazi világbajnok az ünnepi fogások között. Te melyik tölteléket választanád idén? Hogy segítsünk eldönteni a kérdést, hoztunk 3 receptet a Nosalty recepttárából.

Aszalt szilvával töltött csirkemell

Hozzávalók:

  • 60 dkg csirkemellfilé
  • 20 dkg aszalt szilva
  • 2 ek szilvalekvár
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

Klasszikus választásnak nevezhetjük az aszalt szilvás csirkemellet. A pontos elkészítését a Nosalty oldalán tudjátok elolvasni ITT.

Pirított velővel töltött sertéskaraj

Egy kicsit megosztóbb, hiszen belsőséget tartalmaz a velővel töltött hús. Nagyon izgalmas ízvilágú, érdemes megkóstolni mindenkinek.

Hozzávalók

  • 40 dkg sertés rövidkaraj
  • 25 dkg sertésvelő
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg finomliszt
  • 2 db tojás
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint(őrölt)
  • 0.5 dl napraforgó olaj

A receptet a Nosalty-n találjátok meg ITT.

Csirkecomb gombás töltelékkel

Szárnyasokat kedvelőknek jó választás a csirkecomb, a gyerekek is szokták szeretni ezt a töltött hús változatot.

Csirkecomb

  • 5 db csirkecomb
  • 20 dkg csiperkegomba
  • 2 db újhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 2 teáskanál ételízesítő
  • 1 kk majoranna
  • 1 kk kakukkfű
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 ek napraforgó olaj

Az elkészítése nem túl bonyolult, a Nosalty oldalán ITT megtaláljátok.